Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Posvícení na Dlaskově statku ocení krajské mistry řemesel

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 08. 2020 08:14
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Program, kterým skanzen Dlaskův statek ukončuje letní návštěvnickou sezonu — to je tradiční Svatováclavské posvícení. Letošní ročník se koná v sobotu 26. září od 9 do 17 hodin.  V letošním roce posvícení doplní program, který naváže na novou stálou expozici Kolovrátek, stav i jehla, otevřenou v květnu letošního roku.

„Návštěvníci Dlaskova statku budou mít možnost nejen nahlédnout do světnice, šatních a ložních komor statku, kde jsou instalovány ukázky toho, jak se ve vesnickém prostředí zpracovával, lámal a drhnul len a konopí či jak se zpracovávalo ovčí rouno, jak se předlo na kolovratu, tkalo na karetkách, destičce či stavu, ale zároveň si budou moci vyzkoušet praní v neckách na drhleně, v pračce kejvačce nebo plajchovat prádlo. V muzejní dílně si pak návštěvníci potisknou látku a ušijí si z ní ptáčka,“ dodala k programu Svatováclavského posvícení ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová. 

V kulturním programu si přijdou na své děti, které se mohou těšit na pohádková představení, příznivci folklórního souboru Šafrán, v jehož podání uvidí, jak se slavilo Posvícení na vesnici před sto lety, i vyznavači bluegrassové hudby a folku. „Návštěvníci se také mohou těšit na ukázku „strojení do kroje“ – živou demonstraci oblékání dívek a žen do slavnostního pojizerského kroje, kterou doplníme malým kvízem o ceny z názvosloví krojových součástek,“ doplnila Vladimíra Jakouběová. 

Celodenní program doplní představení nositelů titulu Mistr rukodělné výroby Libereckého kraje, kteří byli nominováni na tento titul v roce 2019 a převezmou si ocenění z rukou Květy Vinklátové, členky rady Libereckého kraje zastupující resort kultury, památkové péče  a cestovního ruchu. Jsou jimi Jiřina Štrynclová za výrobu skleněných figurek a Miroslav Budka za výrobu košíků.

„Mám velkou radost, že se nám rozšiřuje skupina Mistrů tradiční rukodělné výroby o další šikovné řemeslníky, kteří udržují tradiční řemesla při životě. Myslím, že lidé znovu objevují práci dobrých řemeslníků, oceňují ji a jsou schopni za ní i připlatit. A právě naši „Mistři“ si toto ocenění rozhodně zaslouží,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Chybět samozřejmě nebude ani řemeslnický trh a tradiční posvícenské občerstvení.  Návštěvní doba Dlaskova statku v Dolánkách je v září, říjnu a prosinci denně kromě pondělí od 9 do 16 hod.

 

Program:
10.00    Divadlo Kozlík – Perníková chaloupka
11.00    Divadlo Kozlík – O neposlušných kůzlátkách 
12.00    Folklórní soubor Šafrán, Jablonec nad Nisou
13.00    Strojení do kroje a představení krojových součástek
14.00    Předání titulu Mistr tradiční rukodělné výroby LK za rok 2019
14.30    Divadlo Kozlík – Červená karkulka
15.30    Portrait – bluegrass, folk, Praha

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky