Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podmalby. Lidové obrázky, které potěší i v dnešní době

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 08. 2020 14:03
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Je to tradice, která trvá po staletí. Na mnoha jarmarcích, slavnostech či poutích lze dodnes ve stáncích zakoupit obrázky malované na skle s náboženskými motivy, takzvané podmalby. Nejstarší zmínka na území Evropy je z roku 1442 z poutního místa Mariazell v Rakousku. Tradice se pak rozšířila po celém kontinentu.

V České republice patřily mezi nejznámější oblasti například Jablonecko, Jilemnicko, Novohradsko, Šumava, Chebsko či Novoborsko. O tom, jak se na zadní stranu skla nakreslí kontury a detaily, které na obrázku vystupují do popředí, pak se vše vybarví a nakonec domaluje pozadí, ví mnoho i držitelka titulu Mistra tradiční výroby, emeritní ředitelka Krkonošského muzea ve Vrchlabí Jana Sojková.

„Jedná se o techniku, kterou dnes umí a pracuje s ní jen pár lidí. S malbou na sklo za studena z dílny paní Sojkové se lze seznámit na řemeslných jarmarcích,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podmalby, které umělkyně tvoří, vycházejí z lidové tvorby především 19. století, inspirují se zejména obrázky světců. Mezi nejoblíbenější patří vyobrazení Noemovy archy či zobrazení sv. Cecílie.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky