Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pavilon opic v liberecké zoo bude několik týdnů uzavřen. Čeká ho částečná rekonstrukce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 09. 2022 08:42
  • Kultura

Sdílet článek

Ve čtvrtek 1. září 2022 začala v liberecké zoo rekonstrukce pavilonu opic. Ta potrvá minimálně do listopadu a vnitřní část budovy díky ní projde výraznou proměnou. Budou vyměněny veškeré skleněné plochy, zvětší se vnitřní ubikace menších druhů opic a v návštěvnické části přibydou nové vzdělávací prvky. Po dobu stavebních úprav bude pavilon pro veřejnost zcela uzavřen.

S koncem hlavní návštěvnické sezóny liberecká zoo na několik týdnů uzavře pavilon opic. Ten čeká celá řada stavebních prací a jeho vnitřní část projde výraznou proměnou. Menší druhy opic, které pavilon obývají, se dočkají větších vnitřních prostor a návštěvníci se mohou těšit na nové vzdělávací a dekorativní prvky i zbrusu novou podlahu a skla, jež zpříjemní výhled na chované primáty.

„Slíbili jsme, že ve stávající části zoologické zahrady začnou opravy a rekonstrukce ihned po převzetí zahrady od města. Oprav se dočkal dětský koutek, který je součástí zahrady. Díky tomu je tam po celou sezónu mnohem vyšší návštěvnost. Projektujeme částečnou rekonstrukci Lidových sadů, v těchto dnech začne oprava střechy Divizny, připravuje se pro papoušky nestor kea, a právě také pavilon opic. S novou sezónou budou mít také návštěvníci k dispozici nové občerstvení ve spodní části zahrady. Je toho před námi mnoho, a je to možné díky dohodě, kterou uzavřel Liberecký kraj s městem Liberec ohledně společného financování investic. Je to po mnoha letech dohoda, která skutečně zahradě pomůže,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z důvodu rekonstrukce musela pavilon dočasně opustit i většina chovaných druhů, zůstala pouze tří členná skupina šimpanzů. Mangabejové žlutobřiší a giboni bělolící byli dočasně umístěni v Zoo Ostrava, makaci lví byli přesunuti do uvolněného výběhu po mangabejích a kočkodani Dianiny společně s tamaríny pinčí našli dočasné útočiště v zázemí liberecké zoo. Zpět do zrekonstruovaného pavilonu už se ale nevrátí tlupa makaků lvích. „Abychom mohli zvětšit výběhy a s tím i zlepšit životní podmínky a welfare našich primátů, po dohodě s mezinárodním koordinátorem jsme se rozhodli ukončit chov makaků lvích. Přestože se jedná o ohrožený druh, četnost jeho populace chovaná v lidské péči je dlouhodobě stabilní. Oproti tomu mangabejové žlutobřiší, kočkodani Dianiny i giboni bělolící jsou v zoologických zahradách chováni poměrně vzácně, a proto je v zájmu záchrany druhu naopak jejich chovy rozšiřovat,“ vysvětluje zooložka a kurátorka chovu primátů Petra Bolechová.

Návštěvníci mohou makaky lví v liberecké zoo pozorovat až do poloviny října. Pak budou za účelem obohacení chovu transportováni do jiných zahrad. Tři samci budou zařazeni do tlupy makaků v Zoo Plzeň a dvě samice poputují za novým partnerem do izraelské zoologické zahrady v Haifě.

Rekonstrukce, která potrvá minimálně do listopadu letošního roku, vyjde libereckou zoo zhruba na 2 miliony Kč. V letošním roce Zoo Liberec zahájí stavební práce také na novém pavilonu pro novozélandské papoušky nestory kea i na rekonstrukci návštěvnické části pavilonu žiraf. Dokončeny by měly být i stavební a technické úpravy v pavilonu tropů, které přinesou lepší klima a podmínky jak zvířatům, tak i tropickým rostlinám.  „Zároveň bych rád připomněl, že veřejnost může naše další plánované investiční záměry včetně jejich vizualizace a aktualit průběžně sledovat na našich webových stránkách v podsekci Budoucnost Zoo Liberec,“ dodává ředitel zoo David nejedlo.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky