Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pan nadlesní, princezna, medvědí život. Hrady a zámky pobaví děti i dospělé

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 09. 2021 13:07
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Léto se pozvolna blíží ke konci a turistická sezona má svůj vrchol za sebou, přesto ale hrady a památky nezahálejí. Pro rodiny s dětmi pořadatelé připravili speciální prohlídky, hry a zajímavý interaktivní program. 

„I v chladnějším počasí má Liberecký kraj širokou nabídku možností, jak trávit volné dny s dětmi. Právě hrady a zámky jsou také místy, kde mohou děti hravou formou poznat část historie kraje. Rodiče jistě takovou nabídku uvítají,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad a zámek Frýdlant

Na dětské prohlídkové trase se děti dozvědí, jak se na hradě žilo, čím se zabýval hradní pán, co dělaly jeho ratolesti nebo jak se hrady vytápěly. Následně je pro děti připravena speciální místnost, kde uvidí hry, které se na hradech hrály, vyzkouší si křeslo hradního pána a mohou si do ruky vzít i meč. K dispozici jsou i pastelky, aby si mohly na památku namalovat obrázek. V rámci prohlídky si děti mohou složit model hradu podle připraveného plánku z molitanových kostek.

Hrad Grabštejn

Speciální zkrácená prohlídka hradu s názvem U pana nadlesního zavede děti a jejich rodiče do expozice bytu vrchního hraběcího nadlesního. V ději jde o to, že vrchní nadlesní zrovna hledá šikovného pomocníka či pomocnici. Je to ale velmi přísný pán, který si potrpí na pořádek, a tak si své pomocníky pečlivě vybírá. Děti dostanou několik záludných otázek a veselých úkolů, aby prokázaly, že práci v hraběcích lesích zvládnou na jedničku. Navíc dostanou lesnické knížky, se kterými budou během prohlídky pracovat.

Zámek Hrubý Rohozec

Zkrácená prohlídka Zámek dětem prochází dvě zámecké knihovny, jídelnu a dětské pokoje. Je zaměřena na nejmladší návštěvníky, zejména děti od 4 do 8 let. Civilně oblečený průvodce vede výklad formou otázek, informace jsou uzpůsobeny věku dětí tak, aby je prohlídka bavila.

Zámek Sychrov

Prohlídková trasa Prohlídka s princeznou je vedena kostýmovanou průvodkyní,  která výklad uzpůsobí věku dětských návštěvníků. Prohlídka trvá zhruba 25 minut a zahrnuje nejkrásnější soukromé a reprezentační prostory. Zámek Sychrov nabízí také třikrát do roka interaktivní prohlídky, během nichž zámecké interiéry slouží jako kulisy pro samotné pohádkové příběhy. Pro rodiny s dětmi je vhodná také procházka po rozlehlém zámeckém parku, zámecké sklepení navíc ukrývá výstavu obrázků medvídků v různých životních situacích. Pro všechny zvídavé děti je v pokladně k zakoupení také hra do zámeckého parku spojená s plněním úkolů a vlepováním samolepek do herního plánu. V prosinci je zámek vánočně vyzdoben, velkou oblibu si získaly adventní trhy, během nichž lze také absolvovat prohlídku s čertem či čerticí.

Zámek Zákupy

Pohádkové sklepení nabízí dětem prohlídku bez průvodce starobylého zámeckého sklepení doplněnou o postavy rytířů, draků a pohádkových princezen. Prohlídka s princeznou je naopak v doprovodu průvodkyně v kostýmu princezny, která si s dětmi poutavou formou vypráví o historii zámku, výzdobě místností a zajímavých předmětech. Bez průvodce si zase mohou rodiny projít Dětskou trasu a prohlídnout si interiéry v prvním patře zámku zařízené nábytkem a obrazy na způsob bydlení na královském zámku. Trasu doplňuje výstava dobových pokojíčků pro panenky. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky