Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevit planetu Zemi mohou návštěvníci libereckého festivalu Anifilm

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 05. 2021 16:58
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Planeta A. Tak zní hlavní téma 20. ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, který se uskuteční od 22. do 27. června tohoto roku na řadě míst v Liberci.  Festivalovým ruchem ožijí nejen liberecký zámek, ale i řada dalších míst: multiplex Cinema City, Lidové sady včetně Experimentálního studia, náměstí před radnicí, aula Technické univerzity, ale i pamětník počátků kinematografie v Liberci – kino Varšava.

Planetou A se rozumí planeta Země, jejíž život v jeho rozličných podobách a prostředích si nezadá s fantaskními světy, které jsou obzvlášť pro médium animovaného filmu tak typické. „Téma přírody a životního prostředí je nedílnou součástí našich každodenních životů, ve veřejné diskusi je stále aktuálnější a stejně silně již nějakou dobu rezonuje i animovanou tvorbou. Obrácením pozornosti k našemu domovu se Anifilm hlásí k potřebě hlubší reflexe problémů, které po desetiletí plíživě a často opomíjeny ovlivňují svět, jak ho známe. Díky své specifičnosti a možnostem nabízí médium animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě. Pojetí oslovující i ty, kteří jsou k problematice životního prostředí tradičně skeptičtí či chladní," prohlásil ředitel festivalu Tomáš Rychecký. 

V pestrém výběru celovečerních a krátkých snímků najdou diváci výpovědi o reálných problémech, náznakové metaforické eseje, oslavu přírody a života na Zemi, ale i parodie a ironické filmy subverzivní. Většina z nich bude tvořit program pro dospělé diváky, speciální filmový program ale čeká i děti a dospívající.  A jak je na Anifilmu zvykem, téma se promítne také do skladby festivalových hostů a odborného programu.

TZ: Anifilm

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky