Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Noc s Andersenem zavede do světa Walta Disneye i Ondřeje Sekory

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 03. 2023 13:23
  • Kultura

Sdílet článek

 

Již po třiadvacáté se uskuteční v pátek 31. března v knihovnách napříč krajem tradiční Noc s Andersenem – akce, jejímž cílem je vyvolat u dětí zájem o svět knihoven a čtenářství. V letošním roce se tak bude dětem připomínat sté výročí narození ilustrátorky Heleny Zmatlíkové a literátky Daisy Mrázkové, 180 let od vzniku Andersenovy pohádky Ošklivé káčátko, devadesátiny Ferdy Mravence, který se poprvé objevil roku 1933 v Lidových novinách a sté výročí založení Disneyova Myšáka Mickeyho.

„K potřebě číst knihy člověk nedojde sám od sebe. To se stává výjimečně. Je na rodičích, aby své děti vedli k četbě. A děti si potom lásku ke knihám uchovají po celý život. Naše knihovny jim v tom významně pomáhají,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do akce se zapojí i knihovny v Libereckém kraji. Do Krajské vědecké knihovny v Liberci se mohou vydat děti ve věku do 11 let; čeká na ně noc v detektivním stylu – ať už pátrací hra za pokladem po celé knihovně, přednáška Policie České republiky s ukázkou výcviku psa, půlnoční pohádka i hudební pátračka.

Spolkové centrum a knihovna IGI ve Vratislavicích nad Nisou si připravily dobrodružné setkání s příběhy Walta Disneye a přespáním. Těšit se bude možno na čtení, povídání o knihách, dobrodružnou stezku knihovnou i překvapení.

Před Městskou knihovnou Antonína Marka v Turnově bude sraz v 17.30. Průvod se odsud v 18 hodin vydá na náměstí Českého ráje. Cestou u Nové radnice ve Skálově ulici bude zasazen další strom Pohádkovník. Jeho kmotrou se stane spisovatelka Ivona Březinová a všichni, kdo k jeho kořenům hodí lopatu hlíny.

V sobotu 1. dubna od 13 do 21 hodin nabízí ve svém sídle v Liberci akce spolek Motyčkovic klika; nebude chybět večerní tajuplný program pro rodiče s dětmi. Klika se promění v knihu od Ondřeje Sekory Kronika města Kocourkova a rodiče i s dětmi budou moci prozkoumat jinak nepřístupné kouty v pohádkové atmosféře.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky