Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Mistři řezbáři tvoří dřevěné šperky s příběhem i sochy na orloji

02. 10. 2020

Řezání, frézování, vrtání, spojování, měření. Tyto činnosti se pojí s řezbářstvím, řemeslem, které má celou řadu podob. Jednou z nich je například výroba dřevěných šperků. Také v tomto oboru má Liberecký kraj své nositele titulu Mistr tradiční rukodělné výroby. Jsou jimi Josef Mrňák a Václav Plechatý.

Mrňák produkuje unikátní šperky, jakými jsou náušnice, brože, náramky, spony do vlasů, ale i spony na pásky a kravaty. „Myslím, že milovnice dřevěných šperků si musí jeho šperky zamilovat. Vyznačují se dokonalým řemeslným zpracováním a každý kus nese svůj příběh dřeva, z něhož vznikl. Tvůrce jej navíc odvypráví s takovou znalostí a zaujetím, že každého zcela pohltí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Někteří řezbáři používají při práci snadno opracovatelná dřeva, například břízu, ořech, nebo lípu. U lidových řezbářů pak většinou vyhrávají jehličnaté dřeviny. Mrňák využívá tropická dřeva z celého světa, rád pracuje s dřevem ořešáků, rododendronů či s palisandrem. Již od konce 70. let, kdy s výrobou dřevěných šperků začal, se účastní tradičních řemeslných trhů a jarmarků, kterých navštíví ročně přes dvě desítky. Jeho výrobky od roku 2010 nesou certifikát Regionální produkt Jizerské hory.

Liberecký řezbář Václav Plechatý se věnuje tvorbě dřevěných plastik a reliéfů. Své práce vystavuje na samostatných i skupinových výstavách od roku 1971 a mohli si je prohlédnout lidé ve více než dvaceti zemích světa.

Za své dřevěné plastiky získal řadu českých i zahraničních cen. Jeho  první plastiky byly kovové, experimentoval také v dalších výtvarných oborech, pokoušel se o intarzie a grafiku, až dospěl k práci se dřevem. Ve své tvorbě navázal Václav Plechatý na práci svého dědečka, tesařského mistra, který se práci se dřevem věnoval celý život a otce, profesí projektanta, který se řezbářství věnoval v dílně svého otce ve volném čase. 

Práce Václava Plechatého jsou ovlivněny tradičním lidovým řezbářstvím i styly přírodních národů – mají výrazné oči, zjednodušené ruce a nohy. Inspiraci nachází umělec zejména ve stylu afrických černochů a amerických Indiánů, u kterých ho fascinuje jednoduchost a dokonalost postav a mistrná stylizace. Od 80. let se věnuje také grafice, vytváří linoryty, používá i suchou jehlu, případně mezzotintu, lept nebo kombinované techniky K výrazným počinům Václava Plechatého patří realizace sochařské výzdoby třetího mechanického orloje v Kryštofově Údolí u Liberce.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324