Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mistr kamenosochař zvládne kašnu i kopii barokní sochy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 09. 2020 13:06
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Sochy, fontány, ale třeba i kašny nebo dveřní ostění. To vše dokáží vytvořit kamenosochaři, zruční řemeslníci, kteří kromě základního opracování kamene, zvládnou i spoustu dalších odborných zásahů do kamene. Třeba zvětšování, zmenšování anebo kopírování kamenných modelů soch.

Mezi mistry, kteří vládnou tímto řemeslem, patří v Libereckém kraji Jiří Číhal, jenž je také dalším nositelem ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje.

„Kamenosochařství rozhodně nepatří mezi fyzicky nenáročná řemesla. Z mého pohledu navíc nejde jen o řemeslo. U Číhalovy práce se už pohybujeme ve skutečném umění,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tvorba Jiřího Číhala zasahuje do oblasti běžné, spotřební kamenické práce (sochy, architektonické či zahradní dekorační prvky, jakými jsou fontány, kašny, krby, schodiště, kamenné obložení, truhlíky a funerální plastiky) a restaurátorských prací, kdy se naopak autorský přístup musí podřídit originálu.

Práce Jiřího Číhala je možné najít prakticky po celé republice, nejčastěji se však věnuje zakázkám v oblasti Českého ráje, na území od Českého Dubu přes Semilsko, Vysoké nad Jizerou až po podhůří Krkonoš. K jeho nejvýznamnějším dílům patří vytvoření a osazení kopie sousoší Vidění sv. Luitgardy mistra českého barokního sochařství Matyáše Bernarda Brauna na Karlově mostě, kopie sochy sv. Jiří od Kopicova statku, kopie postavy Neptuna z kašny na Benešově náměstí v Liberci a kopie soch na mostě hradu Valdštejn. Z restaurátorských prací potom práce na hradech Lemberk, Grabštejn, zámcích Frýdlant, Sychrov či Ploskovice nebo restaurování věže historické liberecké radnice.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky