Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Maloskalský Boučkův statek se za dvě stě let téměř nezměnil

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 12. 2020 15:42
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Expozice o historii regionu, galerie moderního umění, kavárna, prodejna regionálních produktů i  půjčovna koloběžek. To vše se nalézá v Boučkově statku na Malé Skále. Venkovská usedlost, která si do dnešních časů zachovala starobylý ráz, je ukázkou zdejší lidové architektury.

V prvním patře se nachází historická expozice z dějin Maloskalska, která vznikla podle návrhu Josefa Jíry. Společnost Arva Patria zřídila v budově lidovou hospůdku, ale vybudovala zde i rozsáhlou galerii moderního umění, ve které se skví díla 120 českých umělců.

„Je to místo, které nejde na Malé Skále minout. Míří sem milovníci lidové architektury, výtvarného umění, návštěvníci z regionu i z daleka. Od jara je Boučkův statek doslova v obležení. Tak přitažlivé místo to je,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V někdejším výměnku pak vznikl jako sezonní infocentrum takzvaný Infoshop Vejměnek. Je tu také kavárna, prodejna regionálních produktů a půjčovna koloběžek. Stodola slouží jako technické zázemí pro statek a obecní úřad.

Stavení se nalézá ve středu obce. V areálu se nachází patrový dům, z větší části roubený, v jehož zděné části se nacházely chlévy a další hospodářské prostory. Přízemní roubenou část lemuje podstávka. Na protější straně areálu je velká stodola, zepředu prostranství uzavírá malý roubený výměnek. Kulturní i historická hodnota celého statku je zejména v autenticitě. Od přestavby v roce 1813 se totiž dochovala původní podoba až dosud; prakticky bez změn.

Majitelé, rodina Boučkových, patřili k nejstarším selským rodům ve Vranovém, obci, která byla přičleněna k Malé Skále v roce 1953. Josef Bouček nechal v roce 1826 ve Vranovém postavit sochu sv. Josefa a jeho syn Jaroslav se stal v roce 1922 prvním starostou obce. Poslední majitelka, která na statku žila, po sobě nenechala žádné dědice. Dokonce se uvažovalo o zbourání usedlosti. V 80. letech 20. století se nakonec statek dočkal rozsáhlé rekonstrukce a od roku 1988 je přístupný veřejnosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky