Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Love, Death & Blue. Dílo měsíce v liberecké galerii představuje výtvarnici Bernatovou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 12. 2022 12:20
  • Kultura

Sdílet článek

Jana Bernartová, absolventka Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, se představuje v prosinci v rámci Díla měsíce v liberecké Oblastní galerii. Svou tvorbu zde uvedla již v roce 2018 na výstavě Nula jedna. Projekty Jany Bernartové vycházejí z jejího dlouhodobého zájmu o fenomén barvy, z jejího zaujetí tím, jak se barva jeví v různých technologických a kulturních souvislostech a jak ji ovlivňují fyziologické limity vnímání.

Vybrané dílo z cyklu Love, Death & Blue cílí na samotné nosiče – média, které mění pozice klasického vnímání umění. „Nutí člověka přemýšlet nad uměním jiným než tradičním způsobem, a hledat si k němu cestu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Název Love, Death & Blue parafrázuje populární seriál z dílny Netflix, jehož epizoda Zima Blue vypráví o umělci, který hledá usilovně smysl umění a života, a proto putuje po stylech a identitách: opouští realistické zobrazení, nachází abstrakci, nachází modrou, transformuje se z robota v člověka a zpět.

Autorka zkoumá ve své tvorbě změny formátu a forem v průběhu času, kdy se nezadržitelným tempem rozvíjejí nové technologie, které ovlivňují i vývoj současného umění. Klíčovým tématem jsou pro ni skutečnosti, jak jsme schopni na pozadí těchto změn pozorovat proměnu základních výtvarných elementů, jakými jsou barvy, struktury, plochy a podobně.

Jana Bernartová se od počátku své umělecké tvorby věnuje digitalizaci jako jednomu z charakteristických aspektů současné společnosti. „Skrze proměňující se formát i médium zůstává v mé práci přítomná fascinace neuchopitelností okamžiku a nepostihnutelností nekonečna,“ podotkla.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky