Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj je regionem, zasvěceným sklářskému umění

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 09. 2020 11:37
  • Kultura

Sdílet článek

Z období okolo roku 3000 před naším letopočtem pochází nejstarší objev skla. Od těch dob se práce s ním výrazně posunula; Liberecký kraj je sklu historicky zasvěcený a staletou tradici dnes podporuje například projekt Křišťálové údolí. Hned několik sklářů se pak pyšní titulem Mistr tradiční rukodělné výroby. 

„Je vidět, že sklářství, bižuterní a šperkařská výroba jsou u nás v kraji opravdu tradiční a živé. Dokládá to počet mistrů, které v těchto oborech máme. Díla, která vzešla z jejich rukou, jsou opravdovou lahůdkou nejen pro milovníky skla, ale i pro odborníky,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zdeněk Sochor, který pochází z Železnobrodska, získal titul Mistra tradiční rukodělné výroby v oboru sklářství – výroby hutních figurek. Ve sklářské rodině se Sochor narodil a potřebné znalosti a vědomosti v tomto velmi složitém odvětví sklářské výroby získal od svého otce, mistra ve svém oboru.

Dalším nositelem titulu je sklářský mistr Petr Novotný, jenž založil jako vůbec první sklář v tehdejším komunistickém Československu vlastní studio zaměřené na využívání starých tradičních sklářských technik a na výrobu replik historického skla. Od roku 2003 se Petr Novotný věnuje pedagogické činnosti v oblasti sklářského uměleckého řemesla, a to na vlastní škole, kterou založil v Novém Boru. Učí se zde tradiční sklářské techniky při využití klasických sklářských nástrojů.

Ladislav Oliva si zvolil práci s tepanou a patinovanou mědí a vykazuje přitom zručnost a zkušenosti šperkaře. Aby mohlo sklo ve šperku tvarově, barevně a světelně vyniknout, kombinuje do černa laděný styl kovu s tmavou kůží. V roce 2006 přišel další profesní zlom v podobě ateliéru skleněné mozaiky, který založil společně s manželkou Marií Olivovou.

Mistryně tradiční rukodělné výroby Kamila Parsi Žďárská si bezprostředně po dokončení studií založila vlastní ateliér, kde vyráběla skleněné foukané květiny a masivní tvarované figury. Ke skleněným objektům přibyla i výroba vinutých perlí. Prohloubení znalosti této techniky, v průběhu studia jen letmo zmíněné, jí otevřelo nové obzory tvorby, a tak vznikla bohatá kolekce skleněné bižuterie a autorského šperku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky