Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká knihovna zve na Březen – měsíc čtenářů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 02. 2023 10:00
  • Kultura

Sdílet článek

Velká celostátní kampaň na podporu čtenářství a knihoven známá jako Březen – měsíc čtenářů oživí po celý březen, stejně jako mnoho jiných českých bilioték, také Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci. Ta si opět pro své návštěvníky připravila pestrou nabídku literárních pořadů a akcí.

„Knihovny po celé zemi se snaží motivovat malé i velké ke čtení. Kromě základní služby, tedy výpůjčky knih, neustále rozšiřují své služby. Nejrůznější komponované programy, besedy, přednášky, výstavy, ale také třeba nabídka s knihami nesouvisejících kurzů, dílen, setkání. To všechno je dnes knihovna. Místo poznávání, vzdělávání, setkávání lidí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Březen – měsíc čtenářů, který vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, se koná již po čtrnácté. Letošní ročník má přínačně podtitul Zpátky do knihoven. Téměř dva roky ovlivňovala činnost knihoven pandemie a z ní vyplývající omezení. S jejich dopadem na chování uživatelů se budou knihovny vyrovnávat delší dobu. Proto chtějí české knihovny využít i letošní kampaň k propagaci své činnosti a pozvat nejen věrné návštěvníky a čtenáře, ale i zájemce nové.

Pro letošní ročník jsme připravili ucelený literární program obsahující celou řadu atraktivních pořadů, akcí, výstav a soutěží pro různé věkové i zájmové skupiny, prostě pro každého něco. Věříme, že se nám podaří naplnit hlavní motto kampaně Zpátky do knihoven a přivítáme v knihovně nejen naše stálé čtenáře a návštěvníky, ale i nové zájemce o naše služby,“ doplnila ředitelka knihovny Dana Petrýdesová. 

Kampaň zahájí v sobotu 4. března dopolední dětská divadelní pohádka Čert to vzal v podání souboru Čmukaři Turnov. Od 7. do 11. března se čtenáři na hlavní budově, pobočkách i v dětském oddělení mohou zapojit do oblíbené čtenářské akce Rande naslepo s knihou. 7. března se uskuteční unikátní česko-rakouská Slam Poetry show a 13. března křest nové povídkové knihy romské autorky Ireny Eliášové.

I odborníci si tentokrát přijdou na své. 14. března pořádá knihovna konferenci Čtení – cesta ke vzdělání na téma Knihovny a školy, která probíhá v rámci krajského projektu NAKAP II.  Ještě ten samý den odpoledne se znovu otevře oblíbená Burza knih a časopisů, přičemž v nabídce budou i skripta, cizojazyčné knihy a hudba. Na 15. březen se chystá přednáška O čtení, pohádkách a vzniku identity.

V samém závěru kampaně v pátek 31. března dostanou slovo současní autoři zdejšího regionu na česko-polském pomezí. Liberecký autorský kruh LAK spolu s polskými autory pokřtí novou společně vydanou česko-polskou čítanku Z obou břehů. Poslední pátek v březnu patří také tradičně dětem – uskuteční se pro ně přespávání v knihovně pod názvem Noc s Andersenem.

Po celý měsíc se navíc děti mohou zapojit do soutěže Rozuteklé obrázky v Knihovně pro děti a mládež, v níž budou poznávat, do které knížky patří zatoulané literární postavy. Na profilu knihovny na sociální síti Facebook se objeví každý pátek nový úkol v hravé soutěži o Literárních „fake news“ Liberecka. A milovníci audioknih si mohou vychutnat výstavu Nečtu! Poslouchám před Hudební knihovnou, která přenese do světa mluveného slova a literatury na audioknihách. 

Součástí Března – měsíce čtenářů bude také jako vždy soutěž Čtenář roku, v níž se bude opět hledat nejvěrnější čtenář, tedy ten, který liberecknihovnu v uplynulém roce navštěvoval nejvíce. Posléze bude Liberecký kraj reprezentovat v celostátním klání soutěže.

Podrobné informace o celé nabídce knihovny v kampani Březen – měsíc čtenářů se nalézají na webových stránkách knihovny www.kvkli.cz v sekci Aktuálně. Kompletní program všech pořadů se nachází tamtéž v oddíle Kalendář akcí.

 

TZ: Krajská vědecká knihovna

  • plakat BMC KVK 2023 (.pdf)
    146 kB
    16. 02. 2023 14:16

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky