Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká knihovna získala certifikát Handicap Friendly

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 03. 2021 09:31
  • Kultura

Sdílet článek

Certifikát Handicap Friendly se zaměřením na osoby se sluchovým postižením získala jako první z českých knihoven Krajská vědecká knihovna v Liberci. Toto osvědčení uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) ČR knihovnám za služby pro osoby se specifickými potřebami.  Ocenění přecházela léta systematické práce a vytváření speciálních podmínek pro handicapované, při jejichž tvorbě knihovna vycházela ze Standardu Handicap Friendly, který vydala v roce 2014 Národní knihovna ČR.

„Krajská vědecká knihovna dávno není jen kulturním stánkem, kde si lze půjčit knihy. Služeb pro různé skupiny čtenářů je mnohem více. Právě snaha vyjít vstříc hendikepovaným čtenářům tak, aby mohli plnohodnotně využít maxima toho, co knihovna nabízí, je skutečně výjimečná. A není to nahodilá práce. Knihovníci v tomto směru pracují systematicky, ale i v osobní rovině. Třeba právě ochota učit se znakový jazyk o tom jednoznačně svědčí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Knihovna sídlí v moderní budově s bezbariérovým přístupem a dlouhodobě se problematice handicapovaných věnuje. V několika posledních letech se zaměřuje se zvláštním důrazem na osoby se sluchovým postižením. Již před několika lety pořídila knihovna díky doporučení tlumočníka Karla Redlicha vhodný fond pro neslyšící (knihy, videodokumenty, časopisy, komiksy) a instalovala speciální PC s kamerou a internetem pro usnadnění online komunikace neslyšících. Kromě toho jsou v knihovně umístěny dvě indukční smyčky (pomáhající lidem s naslouchátkem) a světelná signalizace při požárním poplachu. Knihovna pořádá exkurze, kurzy i přednášky tlumočené do znakového jazyka.

Někteří zaměstnanci se naučili nebo se učí komunikovat v českém znakovém jazyce, byla navázána spolupráce s místními i celostátními organizacemi včetně MŠ a ZŠ logopedické v Liberci.

Od roku 2017 vydává knihovna takzvané znakoknihy, webové aplikace, v nichž se tištěná kniha převádí do českého znakového jazyka tak, aby text byl srozumitelný právě neslyšícím, tedy ve formě videa.  „Jsme rádi, že s podporou Ministerstva kultury ČR a statutárního města Liberec jsme mohli v loňském roce dokončit již čtvrtou znakoknihu. Během čtyř let jsme takto vydali knihy Český ráj a jeho tajemství Lucie Seifertové, Zahradu Pavla Čecha a dvě části Starých pověstí českých a moravských Aleny Ježkové a Renáty Fučíkové. Převyprávěné knihy a pověsti mohou sloužit neslyšícím dětem při výuce, neslyšícím čtenářům, ale i studentům znakového jazyka. Jsou k dispozici na samostatné webové stránce https://www.znakokniha.cz/," poznamenala ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

K získání certifikátu přispěl i nový web knihovny. Ten je nyní přístupný nejen neslyšícím, ale i všem handicapovaným dle zákona 99/2019 Sb. Na svých webových stránkách shrnuje knihovna své služby neslyšícím v samostatné sekci https://www.kvkli.cz/knihovna-bez-barier/sluchove-handicapovani.

„Obdržení certifikátu pro nás znamená nejen ocenění naší dlouholeté práce a snahy poznat svět osob se sluchovým postižením, ale i velký závazek pro naši příští činnost. Moje přání do budoucna je, abychom v knihovně mohli i nadále vycházet vstříc všem handicapovaným, a abychom služby nabízeli koordinovaně a s ještě větší péčí,“ uzavřela Konvalinková.

TZ: Krajská vědecká knihovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky