Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská vědecká knihovna získala ocenění za projekty pro handicapované uživatele

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 02. 2018 00:00
  • Kultura

Sdílet článek

Již podruhé udělovali zástupci města Liberce ceny za Kulturní počin roku a stejně jako rok minulý, i letos získala Krajská vědecká knihovna 3. místo.

Zatímco v loňském roce knihovna uspěla s výstavou lidových krojů Horní Lužice, tento rok členové hodnotící komise a městští radní ocenili aktivity, kterými knihovna přispěla k rozvoji čtenářství u handicapovaných klientů.

„Liberecká krajská knihovna z mého pohledu naprosto skvěle pochopila svou úlohu a usiluje o to, zajišťovat veřejnou službu opravdu všem čtenářům vč. významně minoritních skupin. Mohu ji k tomu jen tleskat a děkovat za to. Ocenění za třetí místo získala naprosto zaslouženě,“ poznamenal náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

V dlouholetém projektu Děti čtou nevidomým dětem byla v minulém roce nahrána již 16. audiokniha („Spící město“ spisovatele Martina Vopěnky). Úplnou novinkou pak bylo vytvoření interaktivní Znakoknihy věnované neslyšícím (leporelo „Český ráj a jeho tajemství“ Lucie Seifertové tlumočené do českého znakového jazyka).

Naše knihovna se snaží vycházet vstříc handicapovaným uživatelům. Oba projekty vnímáme jako velmi důležité a rádi bychom je realizovali nadále,“ uvedla ředitelka Krajské vědecké knihovny Blanka Konvalinková. „Za vším je mnoho práce mých kolegyň, zejména Radky Vojáčkové, Táni Kuželkové a Lucie Romancové, ale samozřejmě i celých zpracovatelských týmů. Ocenění tedy patří především jim,“ dodala Konvalinková. 

V letošním roce je pro projekt Děti čtou nevidomým dětem připravena kniha „Útěk Kryšpína N.“ od Ivony Březinové, v projektu Znakokniha padl výběr na knížku „Zahrada“ autora Pavla Čecha.

„Pracovníci Krajské vědecké knihovny se snaží neustále rozšiřovat nabídku pro nejrůznější skupiny čtenářů. A daří se jim to znamenitě. Znakokniha „Český ráj a jeho tajemství“ je jedním ze skvělých výsledků této snahy,“ oceňuje práci knihovníků Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tisková zpráva Krajské vědecké knihovny v Liberci, autor: Michaela Valterová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky