Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská vědecká knihovna spustila nový web, je pestřejší a vstřícnější

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 01. 2021 11:53
  • Kultura

Sdílet článek

Zcela novou a ryze současnou webovou prezentaci spustila Krajská vědecká knihovna v Liberci. Jsou přehlednější, mají uživatelsky vstřícnou grafiku, pamatují i na dětské čtenáře. Nový web potvrzuje fakt, že vše zlé je k něčemu dobré – od jara 2020 byla kvůli koronavirové pandemii knihovna uzavřena nebo pracovala v omezeném provozu, přičemž právě během této vynucené pauzy se na stránkách pracovalo.

„Knihovníci z Krajské vědecké knihovny se neustále snaží vylepšovat servis pro všechny milovníky knih. Zvlášť teď, když je knihovna zavřená, představuje nový web dobrý způsob, jak být v obraze a v kontaktu s ní,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Web je vytvořen v souladu se současnými trendy a nároky na grafiku i strukturování obsahu, ať už jde o dlaždice, velká písmena, množství obrázků, responzivitu stránek na mobilech či tabletech a podobně. Nadto nový web odpovídá požadavkům Zákona č. 99/2019 o přístupnosti stránek pro handicapované, které starý web již nesplňoval a jejichž dodržování je pro knihovnu povinné.

„V tuto chvíli na stránkách stále ještě pracujeme a doplňujeme některé sekce. Zbývá také ještě vytvořit cizojazyčné verze, rozšířit informace o městských pobočkách, čeká nás také důkladná revize obsahu stránek. Prosíme tedy návštěvníky našich stránek o shovívavost a trpělivost,“ říká Blanka Konvalinková, ředitelka knihovny.

Jaké novinky stránky přinášejí? Hlavní nabídka v menu je přehlednější. Důležité sekce jsou na hlavní stránce přístupné i přímo formou dlaždic, návštěvníci webu si na ně tedy budou moci rovnou kliknout. Nejpoužívanější služby a odkazy se znovu opakují v patičce. Čtenáři jistě ocení nabídku nově zakoupených knih přímo na úvodní stránce webu. Kromě toho doporučují knihy také pracovníci knihovny. Velkou pozornost  tvůrci věnovali přípravě webové stránky pro děti. Web obsahuje také nové fotografie knihovny. V současnosti také dodavatelská firma dotváří speciální web Regionální osobnosti Libereckého kraje, který bude zveřejněn během příštího měsíce a propojen se stránkami knihovny.

Aktuálně jsou  knihovna a její pobočky otevřeny v režimu bezkontaktního výdeje předem objednaných výpůjček. Je to velmi omezená služba, kdy pracovníci připraví předem objednané knihy do vstupní haly, kde si je na základě telefonického vyzvání zájemce převezme. Bližší informace jsou na webu. Čtenáři mohou vypůjčené knihy vracet do biblioboxů před knihovnou. Stále platé možnost výpůjček e-knih a vstupu do databází.

TZ: Krajská vědecká knihovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky