Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Knížecí korunka, žena v křesle i andílek. Severočeské muzeum restauruje historické hodiny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 04. 2022 12:56
  • Kultura

Sdílet článek

Vrátit původní krásu sbírkovým předmětům je cílem projektu Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea. Díky němu prochází restaurováním devět předmětů z podsbírky Umělecké hodiny v ateliéru hodináře Jana Marka v Turnově – od konce minulého roku to byly jedny barokní nástěnné hodiny s malovaným ciferníkem a se závažím a dvoje klasicistní stolní hodiny z alabastru.

„Finanční prostředky z projektu umožňují restaurovat předměty z různých sbírek Severočeského muzea, například textilie, plakáty a právě třeba i historické hodiny. Jedná se sice o menší část muzejních sbírek, ale i tak se jedná o stovky předmětů a bez dotace bychom je nebyli schopni zrestaurovat. Pokud by se objevila další taková dotační možnost, určitě se budeme o prostředky znovu ucházet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nástěnné hodiny s hodinovým a čtvrťovým bicím strojem jsou po restaurování plně funkční. Erb s knížecí korunkou na ciferníku podle genealogického průzkumu odpovídá rodu Salm-Reifferscheidt-Hainspach, který sídlil v Lipsku a jehož vedlejší větev vlastnila panství Lipová ve Šluknovském výběžku. Ciferník je však mladší, pravděpodobně z přelomu 18. a 19. století. Nelze proto s jistotou říct, zda původně vlastnil tyto hodiny zmíněný šlechtický rod.

Dvoje klasicistní alabastrové hodiny pocházejí z počátku 19. století. První z nich, s motivem ženy v antikizujícím šatě a andílka sedícího na schránce hodinového stroje byly vyrobeny ve Vídni a zdobeny jsou zlaceným bronzem a stříbřením.

Druhé hodiny zdobí motiv ženy sedící v křesle při četbě knihy. I ony pocházejí z Vídně a jsou zdobeny zlaceným bronzem a stříbřením. Schránka hodinového stroje je ve tvaru stolu zdobeného motivem olejové lampy. Uprostřed je zasazený číselník s římskými číslicemi lemovaný zlaceným mezikružím a chráněný skleněnými dvířky.

„Sbírka zahrnuje aktuálně přes šest set kusů nejrůznějších typů hodin, které muzeum začalo sbírat již od svého založení v roce 1873. Řadu luxusních exponátů získalo díky darům a finanční podpoře uměleckých mecenášů z řad místních bohatých podnikatelů, jako byl například baron Heinrich von Liebieg,“ doplnil Jan Virt, kurátor Severeočeského muzea v Liberci.

V posledních letech se muzeu podařilo získat prostředky na restaurování některých vzácných předmětů, mezi kterými vyniká věžní hodinový stroj vystavený ve vestibulu před recepcí muzea. Nyní se v restaurování pokračuje, aby se v budoucnosti mohla sbírka představit v co nejlepší podobě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky