Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Knihovna zrestaurovala staré tisky díky evropským penězům

20. 05. 2021

Sbírku starých a vzácných tisků vlastní Krajská vědecká knihovna v Liberci. vybrala z nich 21 nejcennějších nebo nejohroženějších exemplářů ke konzervaci a restaurování. Mezi vybranými dokumenty bylo 13 v gotických vazbách, 3 pergamenové zlomky z 12. a 13. století a 6 nejvíce poškozených starých tisků.

Už v roce 2016 byl připraven projekt s názvem Knihovna Liberec - zkvalitnění ochrany a zpřístupnění knihovního fondu a jeho prezentace, který byl v roce 2018 schválen ke spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu na léta 2014 až 2020. Od samého počátku se administrace žádosti a následně i administrace realizace projektu ochotně ujal Liberecký kraj, který také uhradil nutnou finanční spoluúčast na projektu.

„Uvedený projekt byl realizován od začátku roku 2018 do konce dubna 2021. Celkové výdaje projektu jsou 37 584 523,62 Kč. V současné době je zpracovávána závěrečná žádost o platbu a Liberecký kraj předpokládá získání celkové dotace ve výši 33 104 410,29 Kč. Podíl Libereckého kraje tak bude 4 480 113,33 Kč,“ uvádí Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Kromě restaurování a digitalizace byly v rámci projektu IROP již v roce 2019 realizovány další aktivity, zejména stavební práce v prostorách knihovny – výměna osvětlení, koberců, sociálních zařízení, instalace LED tabulí apod. Poděkování patří Libereckému kraji za zpracování žádosti a řízení a administraci celého projektu,“ dodává ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Ještě před podáním žádosti byl v roce 2017 proveden průzkum vybraných dokumentů restaurátorem, který u každého exempláře popsal nutné restaurátorské zásahy a určil cenovou kalkulaci na provedení prací. V roce 2018 proběhlo výběrové řízení na restaurátory. Vzhledem k množství a náročnosti prací byly dokumenty rozděleny do tří souborů, u kterých se samostatně soutěžil restaurátor. Zakázky získaly restaurátorky Michaela Caranová, Jana Dřevíkovská a Jana Opatová. Dokumenty byly k restaurování předány během ledna 2019.

Poslední dokončené restaurované knihy byly odevzdány v březnu 2021. Celkové finanční náklady na restaurování činily 906 500,- Kč. Mezi zrestaurovanými díly se nachází např. známá Schedelova kronika z roku 1493 či Catholicon z roku 1483, jehož autorem je Johannes Balbus a jenž má velmi krásnou gotickou vazbu se zbytky kování. Největšími změnami prošla díla od Pavla Kristiána z Koldína (1579) a Matyáše Tannera (1683).

Na podzimní měsíce pak knihovna připravuje pro veřejnost výstavu a prezentaci restaurovaných tisků, která bude ke zhlédnutí v prostorách knihovny. „Nejen naše muzea a galerie mají vzácné sbírkové předměty, na jejichž restaurování postupně pracují, ale také Krajská vědecká knihovna má výjimečné historické knihy, které potřebují restaurování. Jedná se o vysoce specializovanou náročnou práci a jsem moc ráda, že její výsledek budou moci návštěvníci knihovny vidět na výstavě,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Restaurování dokumentů je tedy nyní dokončeno. Tisky jsou uloženy v samostatné klimatizované místnosti, která má také vlastní zabezpečení. Přístup do místnosti mají prostřednictvím kódu tři pracovníci bibliografického oddělení a správce budovy pro případ nečekané události. Místnost má mezi knihovníky hovorový název „trezor“, což se přeneslo ze staré budovy, kde nejvzácnější kusy byly uloženy ve skutečném bankovním trezoru. Vnitřek „trezoru“ je vybaven plechovými regály a knihy jsou zde uloženy ve tmě při teplotě 17 °C a vlhkosti 50%.

Tisky je možné po předchozí domluvě zapůjčit k badatelským účelům do studovny ve studijní knihovně. Dva z těchto vzácných dokumentů jsou však díky projektu digitalizace přístupné v elektronické podobě v digitální knihovně KVK Liberec Kramerius, která je dostupná přes webové stránky knihovny v sekci E-knihovna.

Prvním je: ROHN, Johann Carl. Chronic vormals Böhmischer Cron-Lehen, nunmehro ins Allodium gezohener zweyer Städten Friedland, und Reichenberg … . Altstadt Prag: gedruckt bey Johanna Pruschin, Wittib, durch Franz Slansky Factorn, 1763. T II 17 (převazba 19. stol.) tzv. Rohnova kronika. 

Druhým pak KRISTIÁN Z KOLDÍNA, Pavel. Práwa Městská Králowstwij Czieského. Wytisstěno w Starém Městě Pražském: v Giřijho Melantrycha z Awentýnu, 1579. T II 116 (renes. vazba).

IROP + Min. místní rozvoj

TZ: Krajská vědecká knihovna

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324