Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jemná práce nese ovoce. Turnovské muzeum restauruje betlémy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 12. 2021 14:21
  • Kultura

Sdílet článek

 

Důkladnou obnovou procházejí betlémy ze sbírek Muzea Českého ráje v Turnově. Děje se tak díky projektu, jehož hlavním cílem je zachovat, ochránit a přispět k rozvoji potenciálu kulturního dědictví muzea.

„Sbírky našich muzeí obsahují statisíce cenných sbírkových předmětů. Velká část potřebuje restaurování, které je v tomto množství velice nákladné. Jsem velmi ráda a děkuji našim muzejníkům, že se daří získávat na restaurování také prostředky z vnějších zdrojů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Restaurátorskými zásahy akademického sochaře Petra Roztočila prošel betlém ze severovýchodních Čech z druhé poloviny 19. století. Betlém vyrobený ze sádry, dřeva, plátna, vlny, slámy, větévek či mechu převzal výtvarník popraskaný, znečištěný prachem, pokapaný voskem a lepidlem a s poškozenými figurkami.

Nejprve betlém očistil, uvolnil a sejmul nevhodně přilepené části z předchozího neodborného restaurátorského zásahu. Poté zbrousil popraskané a vydrolené vystupující části povrchu, vytmelil trhliny a vyhotovil podložky i chybějící díly figurek osob a zvířat. Postavám na oděvech a končetinách opravil řadu poškození a odřených míst, některým zvířatům pak musel doplnit chybějící nohy, parohy či uši.

„Restaurování betlému bylo dokončeno letos v červnu a je nyní více než jasné, že se jedná o zcela výjimečné dílo školeného autora, kterým se bude turnovské muzeum rádo prezentovat v širokém regionu,“ dodala etnografka a emeritní ředitelka turnovského muzea Vladimíra Jakouběová.

Dalších exponátů – betlémových figur – se ve své dílně ujala restaurátorka Lucie Slivková Waulinová. Byly silně znečištěny prachem, drobnými nečistotami a mušinci. Malba na jednotlivých figurách byla popraskaná, opadaná, místy zcela chyběla. Restaurátorka je nejdřív očistila a sňala dřevěné opěry a další mechanické konstrukce z papíru.

Náročné bylo rovněž restaurování lepenkových podložek. Po dokončení prací byly na zadní stranu figurek nalepeny původní dřevěné opěry a konstrukce a provedeny jemné retuše. „Těšíme se, že zrestaurované betlémy brzy budou moci návštěvníci obdivovat na výstavách v muzeu či na Dlaskově statku,“ doplnila Vladimíra Jakouběová.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky