Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hradozámecká noc ukáže živé obrazy i Albrechta z Valdštejna

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 08. 2020 14:07
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

V netradiční podobě se představí již tento víkend památky v Libereckém kraji. V noci ze soboty 29. na neděli 30. srpna se uskuteční tradiční celostátní akce na konci prázdnin — Hradozámecká noc. Letošním hostitelem je zámek Mnichovo Hradiště, kde se bude konat hlavní program.

„Zajít si na nějakou historickou památku o Hradozámecké noci je určitě pro návštěvníky velké dobrodružství. Zvlášť pro ty malé. Sama se chystám na Lemberk, ale k návštěvě doporučuji i ostatní hrady a zámky, které se letos do této akce zapojily,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Státní hrad a zámek Frýdlant si pro návštěvníky každého věku připravil od 20.00 noční kostýmované prohlídky; dopředu je nutné si termín zamluvit. Hradozámeckou noc s podtitulem Noční prohlídky aneb Je třeba zabít Valdštejna uchystali na Grabštejně. Mezi osmou a desátou hodinou večerní tu bude možné cestou zšeřelými hradními interiéry sledovat životní příběh nejznámějšího grabštejnského majitele Albrechta z Valdštejna.

Státní zámek Lemberk zve na akci s názvem Hradozámecký den aneb Šaty dělají člověka. V rámci netradičních prohlídek, které budou zaměřeny na dobové oblékání, se návštěvníci setkají s živými obrazy, divadelními scénkami a ukázkami odívání.

Program si naplánovali i na hradě Valdštejně. Odpoledne se konají prohlídky v kostýmech spojené s historickými tanci. V noci následují tajemné prohlídky za svitu baterek; i zde je nutné si rezervovat termín.

Více informací o hradech a zámcích zapojených do Hradozámecké noci je na webu https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/cinnosti/hlavni-temata-sezony/66586-hradozamecka-noc-2020.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky