Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Houslař Kohout pracuje pro Pavla Šporcla i Josefa Suka

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 08. 2020 13:19
  • Kultura

Sdílet článek

Řečeno s klasikem: houslař, ten tvrdý chleba má. Musí znát trup, krk, kobylku, struník, kolíčník, šnek i hmatník. Všechny tyto termíny má v malíčku Jaroslav Kohout, jemuž se v Libereckém kraji dostalo ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby. Ne nadarmo: pracuje pro výběr těch nejlepších českých hudebníků.

K jeho klientům patří například Pavel Šporcl, Josef Suk, profesor Ivan Ženatý a další muzikusové. Vedle každoroční účasti na Mezinárodních houslových kurzech v Turnově prezentuje řemeslník své umění například na stejnojmenných kurzech pořádaných ostravskou konzervatoří nebo na Mezinárodní houslařské soutěži Věnceslava Metelky v Náchodě.

„Možná jen málokdo ví, že v našem kraji působí mezi jinými řemeslníky i houslař. A ještě k tomu opravdový Pan houslař, který vyrábí špičkové nástroje pro naše nejlepší houslisty,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kohout ve své dílně pracuje podle tradičních modelů; ze dřeva upřednostňuje javor z Bosny a smrk z italských Dolomit, jejichž stáří nesmí klesnout pod pět let. To je zárukou dostatečného vyzrání dřeva, které vyloučí případné pozdější deformace.

První housle vznikly před rokem 1550 v severní Itálii. Nejstarší známý nástroj postavil Andrea Amati. Až do konce 18. století byly ceněné housle s užší horní částí těla z dílny rakouského houslaře Jakoba Stainera. Od konce 18. století se pak začaly objevovat a více využívat stradivariovské housle se silnějším zvukem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky