Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hemmrichův klenot zachránila dražba. Rozhledna Bramberk funguje dál

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 02. 2021 13:09
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Dřevěné, kamenné i železné. Na milovníky výhledů čekají v Libereckém kraji desítky rozhleden a vyhlídkových věží. Kdo se k nim vypraví, toho čeká odměna v podobě překrásných zážitků a dojmů z pohledů do známa i neznáma.

„Rozhledny budovaly německé horské spolky, někde spolky okrašlovací – stavby rozhleden nebyly na rozdíl od současnosti záležitostí obcí či měst. V našem kraji stále vznikají nové a nové, jež poskytují svým návštěvníkům radost z netušených výhledů do krajiny a také možnost obdivovat konstrukci či invenci architektů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jednou z nejznámějších rozhleden regionu je Bramberk, který se nalézá na Jablonecku u obce Lučany nad Nisou. Žulová rozhledna byla postavena v roce 1912 a patří mezi jizerskohorské vyhlídky, na jejichž výstavbě podílel významný jablonecký architekt Robert Hemmrich (1871-1946), tvůrce dalších dvou kamenných rozhleden na Černé studnici a Tanvaldském Špičáku i dřevěné věže na Prosečském hřebenu.

Vystavěna byla v blízkosti turistické chaty a nahradila dřevěnou předchůdkyni, která nevydržela dlouho odolávat místním drsným klimatickým podmínkám. Rozhledna sloužila svému účelu i po roce 1945 v symbióze se sousední chatou, kterou spravoval jablonecký podnik Restaurace a jídelny. Po roce 1990 přešly chata společně s rozhlednou do soukromých rukou.

Před třinácti lety však majitel rozhlednu pro turisty uzavřel. O dva roky později si město Lučany nad Nisou rozhlednu pronajalo od správce konkurzní podstaty a znovu ji zpřístupnilo, v roce 2014 Lučany rozhlednu vydražily. Otevřena je dodnes, pokud to situace a počasí umožní, je přístupná od dubna do října.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky