Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Firma z Křišťálového údolí oblékla do skleněných šatů cenami ověnčené sídlo Lasvitu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 01. 2021 16:05
  • Kultura

Sdílet článek

Kdo se zajímá o umělecké zpracovávání skla, popřípadě shání ploché barevné sklo, může využít služeb další z firem z Křišťálového údolí. Je jí společnost TGK - Technika, sklo a umění, jež sídlí ve Skalici u České Lípy. Poskytují zde kompletní poradenský servis s výběrem skla i s jeho zpracováním a právě oni dodali a nainstalovali skleněný plášť na nové sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru, které vyhrálo řadu architektonických ocenění včetně vítězství v krajské Soutěži Karla Hubáčka či České ceny za architekturu.

„I kdyby milovníci skla neznali firmu TGK jinak, než právě v souvislosti se skleněným sídlem společnosti Lasvit v Novém Boru, určitě si ji zapamatují. Za krátkým názvem firmy se skrývá velké sklářské mistrovství, postavené na hluboké znalosti technologie zpracování skla,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Společnost vznikla v roce 1996, nejprve jako obchodní firma. Později se její činnost výrazně rozšířila o zakázkové zpracování především barevného plochého skla. Skaličtí skláři připravují skleněné prvky pro světelnou architekturu; spolupracovali se společností Preciosa - Lustry, v současné době je jejich hlavním odběratelem firma Lasvit.

Již řadu let pořádají výukové semináře, na kterých se snaží zájemce seznámit s různými technikami zpracování skla. Kromě velkých projektů je firma schopná provádět různé rekonstrukce, za všechny lze jmenovat například podlahy v Národním muzeu v Praze.

Skaličtí se věnují řadě způsobů zpracování skla – spékání neboli fusingu, dále jsou to tiffany, lepení skla UV lepidly, mozaika, výroba perlí foukaných nad kahanem a podobně. Ve firemní vzorkovně jsou ukázky všech těchto technik, stejně tak i díla, která vznikla při práci umělců v TGK v rámci minulých ročníků novoborského sklářského sympozia IGS. Nechybí ani skleněná zahrada, kde je k vidění řada skleněných objektů z produkce firmy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky