Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Exponáty měsíce února v turnovském muzeu jsou stříbrná plastika, náramek a prsten od sochaře Krbálka

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 02. 2023 11:40
  • Kultura

Sdílet článek

Ze sbírky šperků vybralo exponát února Muzeum Českého ráje v Turnově. Je jím komorní stříbrná plastika Radostná, náramek a prsten od akademického sochaře Pavla Krbálka, který žil v letech 1928 až 2015.

Krbálek patřil k dynastii kovářů, kteří po sedm generací žili a pracovali v Miroslavi u Znojma.  Po vyučení v rodinné kovárně a absolutoriu Školy uměleckých řemesel v Brně se stal žákem profesora Bedřicha Stefana na pražské UMPRU, kde se soustavně a se zdarem začal věnovat také šperku. Mezi šperky, jež byly vybrány pro expozici československého pavilonu EXPO 67 v Montrealu, byly proto i jeho práce. Brzy nato, po srpnu 1968, emigroval do Švýcarska, kde se jako sochař a šperkař prosadil v mezinárodním měřítku. Získal například v roce 1970 Bavorskou státní cenu. Jeho monumentální plastiky stojí v západní Evropě, Japonsku a rodné Miroslavi, kde si v roce 1990 zřídil v restituované rodinné kovárně svůj ateliér.

„Krbálek byl mezi účastníky prvního Mezinárodního sympozia šperku v Jablonci nad Nisou 1968, avšak naše pozvání na sympozium do Turnova už kvůli pracovnímu vytížení nepřijal. Domluvili jsme se však na výstavě, která se v našem muzeu konala v roce 2005 pod názvem Kovová plastika a šperk. Při té příležitosti nám věnoval plastiku Radostná z pozlaceného stříbra a později i soupravu náramku s prstenem a soubor trojrozměrných kovových skic k divadelním šperkům, které byly rovněž jeho doménou,“ doplnil Miroslav Cogan, kurátor sbírky výtvarného umění a šperku Muzea Českého ráje v Turnově.

I když Krbálkovy prostorově komponované šperky působí jako dynamické trojrozměrné kresby, výborně reflektují anatomii a pohyb lidského těla. Všechny se také vyznačují takzvaným hamršlágem aneb povrchem strukturovaným stopami po úderech kladiva, jenž je pro Krbálkovu šperkařskou tvorbu charakteristický. Kování dává kovu nejen požadovaný tvar, ale i zhutňuje strukturu zpracovaného materiálu. Výrobky tak získávají nejen efektní, světelně proměnlivý povrch, ale také pevnost a pružnost. Krbálkovy šperky se proto vyznačují tvarovou pamětí a náramky nebo náhrdelníky vytvarované na míru pak na těle nositelky perfektně a přirozeně sedí bez zapínacích mechanismů. 

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky