Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Divadlo, zvonařská dílna, cukrovar a demolice. Vodní hrad Lipý měl pestrou minulost

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 12. 2020 16:53
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

 

Bývala to významná stavba, která dotvářela podobu centra České Lípy. Po výrazných demolicích před více než šedesáti lety z ní zbyly jen části, ale své místo v srdci města má dodnes: vodní hrad Lipý. K vidění tu jsou pozoruhodné expozice, ukazující zajímavé momenty z historie města. 

Původně to byl dřevěný hrad, který byl v průběhu 14. století přestavěn na kamenné sídlo s hradním palácem a obvodovou hradbou. Nejznámějším držitelem hradu byl Jindřich z Lipé. Do poloviny 17. století na hradě sídlili Berkové z Dubé, kteří jej v 16. století přestavěli na renesanční zámek s dvoupatrovým palácem. V 19. století sloužil hrad jako divadlo, zvonařská dílna a cukrovar. Později však byl zámek opuštěn a v roce 1957 stržen. Z původní stavby se dochovala jen zřícenina se zachovanými sklepy, částí hradního zdiva a 2 bránami.

„Vodní hrad Lipý a sousedící lovecký zámeček Červený dům tvoří zajímavý kout České Lípy, který slouží kultuře. Pokud se podaří v budoucnu kompletní rekonstrukce Červeného domu a přesun deponovaných sbírkových předmětů, bude tam mít Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě výstavní prostor, přístupný návštěvníkům,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ve východním křídle hradu je umístěna stálá expozice, která má dílčím způsobem připomenout nejenom dobu cukrovaru, ale i existenci židovské menšiny ve městě a její přínos pro českolipskou komunitu. V zrestaurovaných prostorách východní brány tak mohou návštěvníci získat představu, jak vypadaly místnosti v 19. století, kdy je využíval ředitel cukrovaru, který tehdy v areálu hradu působil.

Nově otevřená expozice je vybavena mobiliářem zapůjčeným z Národního památkového ústavu. Z původního vybavení se zachovala jen dvoje kamna. Hrad Lipý je také dějištěm různých oblíbených  akcí, jakými jsou Pašijové hry nebo Slavnost ku poctě patronů města sv. Petra a Pavla.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky