Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Designové lahůdky i nejvýše umístěná expozice v zemi. Muzeum skla a bižuterie se otvírá

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 06. 2021 08:57
  • Kultura

Sdílet článek

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se opět po čtyřech měsících otevřelo návštěvníkům. Ti by si neměli nechat ujít výstavy, novinky ve stálých expozicích, ale třeba i expozici na Kristiánově.

Aktuálně muzeum nabízí kromě stálých expozic tři výstavy, které dosud byly otevřené pouhých 14 dní v prosinci minulého roku. „Designová 10⁰ mapuje přírůstky současného designu do muzejní sbírky za posledních 10 let,“ řekl hlavní kurátor muzea Petr Nový. „Reflexe pak v muzejním krystalu představuje deset zajímavých sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice.“ Poslední výstavou je Kaleidoskop vkusu, kde je k vidění luxusní bižuterie ze světových výstav v době budování socialismu.

To ale není zdaleka všechno. V expozici skla je nově instalována komorní výstava Skleněná jubilea připomínající kulatá výročí Stanislava Libenského, Vladimíra Kopeckého a Ludviky Smrčkové. Návštěvníci mohou též vyzkoušet unikátní exponát s QR kódem odkazujícím na virtuální muzeum. V přístavbě je nově k vidění svítidlo Frozen, které darovala muzeu společnost Lasvit.

V červnu zahajujeme také provoz nejvýše položené stálé expozice v České republice v památkově chráněné roubené chalupě, takzvané Liščí boudě, v zaniklé sklářské osadě Kristiánov v Jizerských horách,“ informovala ředitelka muzea Milada Valečková. Objekt bude zatím přístupný jen o víkendech od 10 do 17 hodin, od 18. června pak denně. Na návštěvníky čeká interaktivní expozice o historii sklářské výroby, program pro rodiny s dětmi, hledání pokladu čaroděje Tamanna, příjemné posezení u kachlových kamen a výběr z originálních suvenýrů.

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky