Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Českolipské muzeum finišuje s úpravami expozic a chystá se na otevření

22. 12. 2021

Důkladnou rekonstrukcí v rámci projektu na snížení energetické náročnosti prošlo sídlo Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Ještě než se ve zbrusu nové podobě otevře návštěvníkům, vylepšují pracovníci muzea jeho interiéry a chystají expozice.

Všechny související náklady financuje Liberecký kraj, zřizovatel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Postupně investujeme do všech našich kulturních organizací tak, aby byly skutečně moderními stánky kultury. V tomto smyslu nás čeká ještě řada kroků, které se týkají nejen objektů jako takových, ale i expozic, moderních způsobů prezentace a služeb pro veřejnost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, cestovního ruchu a památkové péče

Muzeum zavřelo své brány 1. ledna loňského roku. Postupně došlo k výměně všech oken, repasování vnějších a výměně vnitřních vstupních dveří v hlavní budově kláštera a klášterní restauraci. Stavební zásahy se dotkly všech výstavních prostor, stálé expozice proto byly rozebrány a kompletně zabaleny, protože musely zůstat na svém místě a nemohly být vystěhovány do náhradních prostor.

Zaměstnanci muzea se proto rozhodli využít této situace a před instalací expozic provést řadu technických úprav interiérů. „V současné době probíhají především zednické a malířské práce. Započaly také renovace podlah. Opravují se trhliny ve zdech a klenbách. Všechny expoziční prostory jsou nově i barevně vymalované. Již v historických dobách byly interiéry kláštera v zářivých barvách s obrazci a různými ornamenty. O tom svědčí historická fotodokumentace i odhalené části původních omítek při opravách hlubokých statických trhlin. Proto i v současné době je část prostor vymalována v tónovaných barvách. Oddělujeme tak jednotlivé tematické celky a časová období expozic,“ sdělil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

   V již dokončených prostorách zahájili muzejníci vlastní instalace stálých expozic, které byly takřka dva roky zabalené na staveništi. Všechny vystavené sbírkové předměty a exponáty se  nejprve kontrolují a projdou základní konzervací. Současně se čistí a renovují i výstavní a expoziční prvky a fundus. Probíhají také technické úpravy expozic. „Připravujeme nové nasvícení vystavených předmětů i prostor. Nově výtvarně pojaté budou velkoobjemové expoziční vitríny a přírodní dioramata. Expozice doplňujeme o nové sbírkové předměty a exponáty a aktualizujeme informace o nich. Protože se jedná o cenné sbírkové předměty, veškeré úpravy provádějí přímo zaměstnanci muzea. Tato několikaměsíční činnost směřuje ke znovuotevření stálých expozic v příštím roce,“ dodal Vitáček.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324