Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Česká unie botanických zahrad má nového člena: libereckou zahradu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 02. 2023 11:15
  • Kultura

Sdílet článek

Dalšího významného kroku ve své historii dosáhla botanická zahrada v Liberci. Stala se členem české Unie botanických zahrad. Stalo se tak v rámci unijní valné hromady; přistoupení liberecké botanické zahrady odsouhlasili delegáti jednomyslně.

„Účast v profesních organizacích je pro kulturní a odborné organizace velmi důležitá. Je to i o renomé, předávání a sdílení informací. Botanická zahrada v Unii botanických zahrad nebyla a já jsem ráda, že se do tohoto společenství začleňuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Zažádat o přijetí mezi členy se rozhodl nový ředitel botanické zahrady Václav Lenk. „Bylo to prosté. Usedl jsem k počítači a napsal e-mail na unii s tím, že bychom rádi jako botanická zahrada přistoupili do jejích řad a jaký je vlastně formální postup pro přijetí,“ vyprávěl ředitel. „Zakrátko přišla odpověď, v níž se mimo jiné psalo, že v rámci řízení o přijetí je třeba, aby dva zástupci unie vypracovali na naši zahradu posudek.“

Do Liberce proto dorazili hosté z Prahy: z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a z botanické zahrady při Střední odborné škole na Jarově. Hodnotili libereckou instituci podle celé řady kritérií. Zajímalo je například, jak má zahrada označené rostliny, jestli je přístupná celoročně nebo s nějakým omezením, jestli vydává index seminum, což je seznam semen, která si mezi sebou botanické zahrady nabízejí. Zajímala je také rozloha zahrady a  informace o tom, jak zahrada funguje, kolik má rostlinných druhů. Byli spokojeni a v jejich posudku stálo, že liberecká botanická zahrada splňuje podmínky pro členství v unii.

O přijetí se rozhodlo 17. ledna na valné hromadě Unie botanických zahrad České republiky na Floře Olomouc. Valná hromada čítala zhruba pět desítek účastníků a pro přijetí liberecké zahrady byli všichni, nikdo se nezdržel hlasování ani nebyl proti. Členství v unii botanických zahrad přinese té liberecké výhody. „Především získáme dobré kontakty. Zároveň se budeme moci zúčastnit různých setkání, zasedání, exkurzí. Unie botanických zahrad by také ráda do budoucna plánovala přírodovědné expedice, což by mohlo být zajímavé,“ naznačil Lenk.

Nový ředitel přemýšlí o plánech do budoucna. „Teď by to pro nás bylo velké sousto, ale dokážu si třeba představit, že liberecká botanická zahrada by mohla mít národní sbírku masožravých rostlin, protože máme jejich rozsáhlou kolekci. Rád bych, aby botanická zahrada pořádala výstavy, třeba právě těch masožravých rostlin anebo kaktusů, kde by si lidé mohli nějaké vzorky zakoupit. A v zimě by se tu mohly konat přednášky, besedy, cestopisy, zkrátka povídání se zajímavými lidmi,“ nastínil Lenk.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky