Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Anifilm je první letošní filmový festival, na kterém se mohou lidé setkat

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 05. 2021 15:53
  • Kultura

Sdílet článek

Po mnoha měsících, kdy byly životy výrazně omezeny, se ukazuje naděje, že se vše má šanci vrátit do normální situace. Jednou z prvních velkých kulturních akcí, která se uskuteční po lockdownu, bude Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Liberci, který se koná ve dnech 22. až 27. června 2021.

Sice v té době budou ještě platná některá nezbytná opatření, ale určitě návštěvníci festivalu budou mít šanci vidět spoustu animovaných filmů: nejnovějších i již dlouho slavných, světových i českých. Hlavní snahou organizátorů je, aby plánovaný program festivalu mohl bezpečně proběhnout pokud možno v plném rozsahu, aby se lidé mohli společně účastnit festivalových projekcí, dílen, her, výstav, koncertů i divadel.

Festivalové soutěže budou mít tradiční kategorie, novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. A česká animovaná tvorba se v mezinárodních soutěžích rozhodně neztrácí: vždyť jen v prestižní soutěži celovečerních animovaných filmů se představí hned dva z celkem deseti soutěžících filmů.

Českou premiéru v této kategorii bude mít film Myši patří do nebe režijního dua Denisa Grimmová a Jan Bubeníček a druhým pak je film Barevný sen Jana Baleje. V soutěži je doprovodí osm dalších celovečerních filmů, mezi nimiž například nebudou chybět oscarový kandidát Vlkochodci  z irského studia Cartoon Saloon, dobrodružství Malého upírka od známého francouzského kreslíře Joanna Sfara, biografický Josep o katalánském umělci Josepu Bartolím a film nezávislého amerického animátora Dashe Shawa Kryptozoo.

Neméně zajímavá soutěž krátkých filmů letos nabídne 38 snímků, jimž i v dnešní nelehké době nechybí humor, i když často ironický, absurdní či černý. Patří mezi ně například Comeback Vladimira Leschiova či Jde o umění od Joanny Quinn. Mezi 32 vybraných studentských filmů se probojovaly i čtyři české, které potvrzují vzestup naší animace: Hrůza v tónu gramofonu studentů ze zlínské UTB a tři snímky z pražské FAMU: Rudé boty, Jsme si o smrt blíž a Mraveniště. Světová i česká animační špička se představí i v kategoriích videoklipů a abstraktní a nenarativní animace, VR filmů a počítačových her. Proběhne také tradiční soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

Více informací o festivalu je na webu http://www.anifilm.cz.

TZ: Anifilm

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky