Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Źít v Liberci

Ivana Maršálková

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 26. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Kniha Žít v Liberci je souborem osobních vzpomínek autora na předškolní dětství za války na Pražské povstání 1945 v Kyjích na periferii Prahy. Odchod rodiny za otcem lékařem, vyslaným gen. Kutlvašrem, velitelem Pražského povstání do štábu vojenské posádky v Liberci, začal docela novou kapitolu chlapcova života.

Nástup do české školy, skautování, prostředí velkého města pod horami, nový domov u lesa v nejistých podmínkách nové nabyté svobody vnímal chlapec jako dobrodružství, stejně jako hry se zbraněmi „války“ s dětmi ze sběrného tábora Němců za „Kopce“ a řadu podrobně popsaných příhod.

Nástup února 1948 je posuzován dětským pohledem. Stejně charakteristicky přibližuje i několik významných politických osobností Liberce, sousedů a především lídrů obou opozičních táborů, komunistického poslance Jana Haruse, kterého poznal osobně a poslance za sociální demokracii, redaktora dr. Veverky bydlícího nedaleko.

Chlapec pozorně vnímá rozhovory rodičů a vyšetřování teroristického výbuchu v domě pod nemocnicí, kdy se otec, jako kriminalista prvně střetl s StB. Předčasně tak vyspívá a zažívá výklad dramatických událostí ve škole a doma.

Následovalo otcovo zatčení, vyšetřování a soud, stejně jako dlouholeté věznění a život rodiny jako občanů III. řádu. Průběh vojny už popisuje chlapec proměňující se v muže, jako dělostřelec zažívá po tři měsíce dramatické verbování komunistickou vojenskou kontrarozvědkou. Po návratu z vojny pracuje v dělnické profesi, je mu dovoleno dálkově studovat na FF UK i nekvalifikovaně vyučovat. Srpen 1968 ho hluboce zasahuje. Epizodické setkání s Václavem Havlem na ostřelovaném náměstí u liberecké radnice se stane jejich novým tématem, kdy pracuje po 25 letech v jeho prezidentské kanceláři.

Předchází ale nadšeně uvítaná „sametová revoluce“ a funkce mluvčího OF. Po dvaceti normalizačních letech v profesi stavebního dělníka je kooptován do Federálního shromáždění v prosinci 1989. Vyučuje na liberecké vysoké škole, kde působil i jako předseda Akademického senátu, což mu umožňuje zúčastnit se přeměny VŠST v Technickou univerzitu.

Kniha byla psána se záměrem přiblížit čtivou formou autorovy zážitky zejména občanům našeho města i regionu. Podat převratné dějiny druhé půle minulého století jako obhajobu demokratického systému a tradičních evropských hodnot.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky