Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Soutěž „Kniha roku Libereckého kraje“ o cenu za mimořádné literární dílo vydané v příslušném kalendářním roce se vztahem k Libereckému kraji, vyhlašuje Liberecký kraj za účelem podpory autorů a nakladatelů k vydávání a šíření regionální literatury
a její propagace.

Už jen čtrnáct dní je možné dát hlas nejoblíbenější knize v soutěži Kniha roku Libereckého kraje. Vy rozhodnete, který z nominovaných titulů získá speciální Cenu čtenářů.

Na facebook stránkách https://www.facebook.com/Kniha-roku-Libereckého-kraje-335390893726001/ můžete až do konce března hlasovat o čtenářsky nejoblíbenější knihu z letošních finalistů soutěže „Kniha roku Libereckého kraje“.

Vaše hlasy rozhodnou, která z nominovaných knih získá speciální Cenu čtenářů.

Výherce převezme cenu 23. dubna 2019 v Krajské vědecké knihovně v Liberci u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv.

Kamenický Šenov a jeho Starý hřbitov, pomníky a lidé pod nimi pochovaní, jak vypadali, jací byli, čím se živili a kde bydleli

26. 02. 2019

Kniha Kamenický Šenov a jeho Starý hřbitov vznikla mezi lety 1934 - 1935 ve strojopisném originále o čtyřech svazcích a 835 stranách. Její příběh se odvíjí od jednotlivých náhrobků Starého sklářského hřbitova, které slouží jako osnova vyprávění o lidech odpočívajících pod nimi, o tom, jací byli, jak žili, co dělali, kde bydleli, od 17. stol. po r. 18883. Byla napsána německy, rodným jazykem autora, Harryho Palme, majitele kamenicko-šenovské továrny na lustry "Elias Pame - Steinschönau!. Kniha nebyla dosud nikdy vydána a po 2. sv. válce se dostala s pozůstalostí H. Palme na německé území. Po mnoha peripetiích se ji podařilo vypátrat zejména díky vstřícnosti německých přátel, včetně rodáků z Kamenického Šenova. Po obtížném a řadu let trvajícím zápase o získání důvěry majitelky, ze Šenova vyhnané rodačky, se povedlo naskenovat celý originál, včetně jeho unikátních obrazových příloh. Díky tomu bylo možné vydat knihu s kresbami a dobovými foty v prvotřídní reprodukční kvalitě (více viz úvod knihy). Při křtu knihy se v plném sále MÚ sešli bývalí němečtí i stávající čeští obyvatelé Kamenického Šenova a byl to společný akt přijetí sdílené historie tohoto příhraničního sklářského městečka, která nezačala v roce 1945, ale o staletí dříve. V druhém plánu kniha dává hlubší smysl i zápasu o záchranu samotného Starého hřbitova "sochařské galerie pod širým nebem", který vede spolek SONOW a na němž se velkou měrou podílejí i němečtí partneři ze Spolku přátel Kamenického Šenova, Libereckého kraje a Česko-německý fond budoucnosti.

Ivana Maršálková
ivana.marsalkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226489
Mobil: 739541536