Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ještědské květy

Ivana Maršálková

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 26. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Doplněné a opravené vydání publikace Ještědské květy, která společně s knihami Jizerské květy, Frýdlantské květy a Ploučnické květy tvoří reprezentativní komplet děl o kulturní historii česko-německého pohraničí, představuje v úplnosti zapomenutou tvorbu Libereckého kraje. První vydání knihy z roku 2008 je zcela rozebrané a stále žádané. Doplněné a opravené vydání obsahuje informace o autorech, kteří se z různých důvodů nedostali do prvního vydání, ať už z důvodů nesplnění některého z kritérií stanovených při tvorbě první antologie, či proto, že nebyli editorům knihy v době vydání známi. Ve všech případech jde o liberecké rodáky, nalezneme mezi nimi např. významného učitele a spisovatele Rudolfa Tugemanna, scénáristu a dramatika Rolanda Schachta, básníka Heinricha Karaska,v harcovském nářečí píšícího školního ředitele Josefa Michlera, rodačku z Radčic, spisovatelku Marii Prade, otce významného spisovatele Ottfrieda Preusslera Josefa Syrowatku, jehož rukopisná básnická sbírka Elnige poetische Versuche je ve fondu Krajské vědecké knihovny v Liberci, Adolfa Kreise, od něhož je ve fondu Krajské vědecké knihovny v Liberci uložen stejnopis básnické sbírky Gedichte 1917 – 1935 ad. Opraven byl i původní text, neboť se podařilo ověřit některé tehdy neznámé skutečnosti. Kniha má 236 stran.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky