Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jan Měřička 2005 - 2018

Ivana Maršálková

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 26. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Přihlášená kniha je výtvarnou publikací pojednávající o tvorbě jednoho z nejvýznamnějších českých grafiků dneška Jana Měřičky. Nepředstavuje jeho dílo před rokem 2005, kdy pracoval zcela jiným způsobem, a proto nemůže být pokládaná za knihu monografickou. Přestože si za svoji strukturální tvorbu z konce 90. Let 20. Století vysloužil nejvýznamnější české ocenění za grafiku Cenu Vladimíra Boudníka za rok 2000, tak se v roce 2005 rozhodl k odvážnému činu pracovat zcela jinak. Ovšem i nová poloha práce v ještě větším formátu a s technikami sítotisku a fotogramu, mu přinesly další úspěchy v Čechách i zahraničí. A toto tvůrčí období až do současnosti mapuje nová kniha, která je zároveň vůbec první velkou publikací představující jeho práci v komplexnějším měřítku. Kniha vychází u příležitosti výstavy v Oblastní galerii Liberec.
Texty jsou z pera přední teoretičky grafického umění 20. A 21. Století PhDr. Evy Bendové, Ph.D., která Měřičkovou tvorbu intenzivně řadu let sleduje. Součástí knihy jsou také dva rozhovory, které s autorem vedl v letech 2003 a 2018 Jaromír Typlt, který se Měřičkovou tvorbou teoreticky zabýval především v minulosti a pracoval s ním na autorských knihách a několika projektech. Sám umělec je pak autorem doplňujících rozšířených popisek, které jeho tisky vysvětlují po obsahové i formální stránce.
Kniha přináší svědectví o torbě významného českého umělce s přesahem do zahraničí, jednoho z nejvýznamnějších českých grafiků současnosti, který dlouhodobě žije v Libereckém regionu (Liberec, Křížany). Jeho stopa v regionu nekončí u volné tvorby. Také se zasloužil o mnoho grafických úprav pro instituce a umělce v regionu a svými kurátorskými aktivitami v odsvěceném kostele v Andělské hoře u Chrastavy vdechl nový život architektonické památce.
Kniha je provedená také po technické stránce, kdy, ač se to nezdá, vytisknout většinu lineární grafiky ve vynikající kvalitě bylo velmi obtížné.
Kniha kromě odborných textů, rozhovorů a reprodukcí přináší také autorův životní medailon a fotografie z výstav. Celá kniha je v anglické mutaci v grafické úpravě Jana Měřičky.  Spoluvydavatelem je nakladatelství KANT.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky