Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Historie očima dělníka

Ivana Maršálková

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 26. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Kniha nabízí kontroverzní pohled na dobu nedávno minulou. Vždy, když se díváme do minulosti, je to jen jistá subjektivní výseč,(která ale vždy posouvá naše soudobé vnímání minulosti i přítomnosti). Uvědoměním si subjektivity si nejlépe uvědomíme objektivitu. To je také cílem této knihy. Tedy ukázat jiné, odlišné, někdy i krajní postoje a názory, poskládané z životních příběhů lidí své doby, viděné, ať už očima poválečného dítěte, vojáka základní služby z počátku šedesátých let, dělníka v období budování rozvinutého socialismu nebo občana, který se srazí s lidskou chamtivostí i mašinérií úředních rozhodnutí. A většinou si z různých absurdních situací musí pomoci sám. A i když v knize občas zaznívají názory, se kterými bude hodně lidí mít problém, přesto je vhodné je znát, minimálně pro dotvoření historického kontextu dané doby.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky