Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zakladatelé Jizerské 50 se podělili o své vzpomínky na unikátní výstavě v Jablonci

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 10. 2016 15:14

Sdílet článek

„Jeden z nejmasovějších závodů u nás – Jizerská 50 – se tuto zimu pojede už po padesáté! Na startovní čáru se chystají tisíce lyžařů z více než třiceti zemí světa.“ Kdyby tohle někdo řekl pořadatelům prvního ročníku dnes již legendárního závodu, stěží by uvěřili. Vše začalo partou horolezců TJ Lokomotiva Liberec, tatrankami a startovným ve výši 5 korun. Atmosféru prvopočátků závodu přiblíží výstava 50x BÍLOU STOPOU, kterou ve spolupráci s pamětníky připravilo Jablonecké kulturní a informační centrum.

V původním pořadatelském týmu Jizerské padesátky bylo i několik horolezců, kteří později zahynuli při tragédii v Peru a jejichž smutný příběh, paradoxně, nejvíce přispěl k obrovskému rozmachu závodu. Jejich rodina, kamarádi, spoluorganizátoři nezapomněli. „Nejen vzpomínky v srdci si uchovali celý život. Po celou dobu opatrovali také autentické dokumenty, fotografie i původní vybavení z prvních ročníků. Díky tomu se podařilo uspořádat unikátní výstavu 50x BÍLOU STOPOU. Vzdává hold lidem, kteří se o vznik závodu zasloužili,“ říká s uznáním Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Mnozí z těch, kteří stáli u zrodu, a pak i u dalších ročníků, už nejsou mezi námi. A pomalu tam nahoru do lyžařského nebe odcházejí další a další. Tak přišla myšlenka zachovat vzpomínky na to, jak vlastně všechno začínalo a jak se rodil závod, který dnes patří mezi špičku světových dálkových lyžařských běhů,“ vysvětluje nově vydaný videodokument Padesátka Jizerské padesátky, který bude v rámci výstavy představen veřejnosti.

Výstava v Jablonci nad Nisou předchází jubilejnímu 50. ročníku Jizerské 50, který se letos pojede až v únorovém termínu – 17. až 19. 2. 2017. „V Domě Jany a Josefa V. Scheybalových, kde budou historické materiály k Jizerské padesátce k vidění, sídlí zároveň turistické infocentrum, takže věříme, že si k nám najde cestu mnoho návštěvníků Jizerských hor. Koncepce výstavy je hravá, číší z ní nadšení a idealismus, se kterým byl závod zakládán. Mysleli jsme i na děti, aby si udělaly představu, jaké byly běžkařské začátky. U této příležitosti jsme nechali zhotovit také např. pamětní hrnečky s motivy lyžařů od výtvarníka Miloslava Jágra,“ dodává Petr Vobořil.

Vernisáž výstavy 50x BÍLOU STOPOU za účasti tvůrců a pamětníků závodu proběhne ve středu 25. října od 17 hodin v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Výstava potrvá do 25. února. Finančně ji podpořilo statutární město Jablonec nad Nisou a Nadace Preciosa.

Zajímavosti z historie závodu Jizerská 50:

  • Duchovním otcem Jizerské padesátky byl člen horolezeckého oddílu, ředitel pěti ročníků závodu a pak ještě i stálý účastník Jizerské padesátky Karel Trousílek. Zemřel roku 1996.
  • K občerstvení všech účastníků prvního ročníku v roce 1968 stačila stovka tatranek a čaj.
  • „První ročník jsem nejel, protože jsem do půlnoci před závodem šlapal stopu…,“ říká jeden ze zakladatelů Jan Kyncl.
  • Na druhém ročníku (1969) uvařil Vratislavický pivovar účastníkům nízkokalorické pivo a poprvé se ohřívalo tradiční posilnění závodníků – párky.
  • Třetího ročníku (1970) se zúčastnily i ženy. V přehledech vítězů se však výsledky kategorie žen vůbec neobjevily.
  • 4. ročník byl uspořádán na paměť zahynulým horolezcům jako Memoriál expedice Peru '70. Z Jizerské padesátky se rázem stal prestižní závod s mezinárodní účastí.
  • Pátý ročník (1971) trpěl nedostatkem sněhu. Z Bedřichova až na Novou louku se běželo s lyžemi v rukou.
  • Jizerská 50, už jako Memoriál expedice Peru, doslova rozhýbala lyžařský národ a do Jizerských hor přivedla stovky a stovky nových vyznavačů běžkařského sportu. Snem organizátorů tehdy bylo, aby běžecké stopy byly připravené nejen na vlastní závod, ale v průběhu celé zimní sezóny.

(Zdroj: DVD ”Padesátka Jizerské padesátky 1968–2017” a kniha “Jizerská padesátka”, Jiří Langer)

Pozvánka na výstavu 50x BÍLOU STOPOU

Dům Jany a Josefa V. Scheybalových, Kostelní , Jablonec nad Nisou

26. 10. 2016 – 25. 2. 2017
Otevírací doba út-pá 10.00–12.00 a 13.00–17.00 hodin, so 10.00–13.00 hodin

Výstava věnovaná jubilejnímu 50. ročníku závodu Jizerská padesátka. Historie vzniku závodu, zákulisí pořadatelského týmu s řadou zajímavostí na autentických dokumentech, fotografiích i vybavení. Interaktivní expozice nejen pro milovníky lyžování. Doprovodnou součástí bude instalace věnovaná Expedici Peru 1970 v přízemí radnice, vedle informačního centra magistrátu. Výstava se koná v rámci výročí 150 let povýšení Jablonce nad Nisou na město. Vstup zdarma.
Vernisáž výstavy za účasti tvůrců a pamětníků závodu proběhne 25. října od 17 hodin. www.jablonec.com

TZ JKIC

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky