Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlastivědné muzeum v České Lípě otevře ambit s novou výstavou zbraní

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 05. 2020 15:08

Sdílet článek

Dlouhodobě uzavřené kvůli náročné rekonstrukci je Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, které je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Již brzy se už ale některé jeho prostory a pobočky otevřou. K vidění bude například nová výstava, která přiblíží svět palných zbraní.

Tu uvidí návštěvníci v ambitu, který se otevře 1. července. Spolu s ním budou přístupné také kaple Nejsvětější Trojice, v níž je Biberova hudební síň, Svaté schody, Loretánský dvůr a kaple Panny Marie Loretánské.

„Přestože je hlavní budova Vlastivědného muzea a galerie uzavřena, nabízíme výstavy v ambitu a také v pobočkách muzea. Nechceme, aby lidé na muzeum zapomněli,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Expozice v ambitu nese název Palné zbraně ze sbírky muzea. Ta obsahuje celkem 342 zbraní rozdělených do dvou oborových skupin: uměleckohistorické, která obnáší 306 palných zbraní z období od 16. do 19. století, a technické, jež čítá 36 novodobých palných zbraní z konce 19. a z 20. století.  

„Podle druhů zbraní je ve sbírce uloženo 259 pušek (včetně 15 jejich fragmentů), 75 pistolí a revolverů, 7 samopalů a útočných pušek a 1 kulomet. V početně nejsilnější skupině pušek tvoří hlavní část pušky perkusní, poté křesadlové, kolečkové a pušky na jednotný náboj včetně opakovacích. Jsou zde zastoupeny pušky lovecké i vojenské, terčovnice a několik vzduchovek,“ zmínil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Výstava představí například exponát ze 17. století s perkusním systémem z 19. Století, zbraň složenou z komponentů tří až čtyř jiných zbraní, pytlačky vyrobené zkrácením hlavně či pažby, stejně jako podomácku vyrobené kousky.

„Při výběru exponátů pro výstavu jsme se od počátku nechtěli držet zásady vystavit takzvaně katalogové kousky konkrétních modelů a vzorů tak, jak byly ve své době vyrobeny a jak jsou většinou prezentovány v literatuře, specializovaných muzeích a výstavách. Představujeme naši obsáhlou sbírku palných zbraní v autentické podobě, v níž se dochovaly do dnešních dnů,“ řekl  Vitáček.

Ještě před ambitem se v úterý 2. června 2020 otevře skanzen Vísecká rychta v Kravařích u České Lípy. Provoz zahájí v tentýž den i Památník K. H. Máchy v Doksech a Archeologické muzeum Českolipska — Šatlava v České Lípě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky