Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Válečná tetralogie

31. 01. 2018

V sobotu 3. března od 14. hodin se uskuteční v klubovně Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě IV. díl komponovaného pořadu Českolipsko ve válečné tetralogii, věnovaný roku 1918.

Ladislav Smejkal, historik muzea společně s recitátorem Miroslavem Kolářem provází posluchače nejen sledem dějin Českolipska a vkládají je do národního a evropského kontextu, nýbrž je také oživují poezií a stránkami z pamětí.

Inspiračním rámcem celého cyklu jsou verše čtyř válečných sbírek (tetralogie) Viktora Dyka. Toto závěrečné setkání zahájí na začátku a uzavřou dvě básně se sbírky Poslední rok: Zpěv noci 1. máje 1918 a Píseň noci 29. října 1918. Setkáme se s italským legionářem, rodákem z České Lípy, Aloisem Štorchem. Uslyšíme o jeho hrdinství a o úctě, které se těší v Itálii. Rovněž se seznámíme s jeho mladistvými verši, v nichž nikdo nemohl tušit budoucího hrdinu.

Společně s Masarykem se zamyslíme nad vznikem, uznáním a schopnostmi ruských legií. Patosem básně Rudolfa Medka: Pozdrav rodné zemi z léta 1918 dojdeme k četbě malého výběru ze slavných dokumentů října 1918.

<span style="font-family: "Candara","sans-serif"; font-size: 12pt; mso-fareast-font-family: "Noto Sans CJK SC Regular"; mso-bidi-font-family: Candara; mso-font-kerning: .5pt; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: HI
ivana.marsalkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226489
Mobil: 739541536