Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Staročeské řemeslnické trhy v Turnově se v letošním roce bohužel neuskuteční

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 02. 2018 00:00

Sdílet článek

Konečné rozhodnutí padlo ve středu 31. ledna na jednání se zástupci Krajského úřadu v Liberci a města Turnov. Důvodem jsou pokračující práce na výstavbě Horolezecké expozice a nedokončená následná rekonstrukce komunikací v městském parku.

Rozhodnutí hlavního pořadatele Spolku přátel Muzea Českého ráje a spolupořadatele Muzea Českého ráje v Turnově nebylo vůbec jednoduché, ale za stávajících podmínek se tato významná akce v zavedeném formátu nedá uskutečnit. Stav komunikací v parku je z důvodu využívání těžkou technikou poničen natolik, že nejsme schopni zajistit hladký a bezbariérový průběh akce a zajistit odpovídající zázemí jak pro řemeslníky, tak pro návštěvníky.

Zvažovány byly i možnosti přesunutí trhů na jiné místo. Po pečlivé úvaze jsme se rozhodli tuto akci raději nepořádat, neboť jedinečnost spočívá právě v atmosféře, kterou poskytuje prostředí městského parku a areálu muzea, kde dochází k propojení aktivit trhů a muzea. Z důvodu výstavby Horolezecké expozice by v letošním roce ubyla také jedna scéna, která je další důležitou součástí celku této akce. Neutěšené prostředí u muzea a Kamenářského domu rozhodnutí nepořádat letošní ročník Staročeských řemeslnických trhů už jenom uzavírá.
Neradi bychom ubírali na kvalitě, a způsobili tak zavedené značce Staročeský řemeslnických trhů špatné jméno, které by s touto akcí mohlo jít dál. Celou situaci jsme konzultovali nejenom s vedením kraje a města, ale také s některými řemeslníky, kteří se již několik měsíců dotazují na účast a situaci kolem letošního ročníku. Společně jsme řešili, jak v této situaci postupovat. Většina z nich změnu místa konání trhů nebrala jako dobré řešení a přikláněla se k variantě zrušení celé akce. Rozhodnutí bylo více méně jednoznačné. Nechceme, aby řemeslnické trhy ztratily v očích veřejnosti i v očích řemeslníků dobré jméno, kredit a uznání, které si za uplynulé ročníky vybudovaly.

Už dnes můžeme říci, že příští rok se Staročeské řemeslnické trhy v Turnově opět uskuteční. Naší snahou bude připravit jubilejní 25. ročník tak, aby byli všichni návštěvníci i účastníci maximálně spokojeni. V roce 2019 bude městský park po rekonstrukci, bude dokončena stavba nové stálé expozice Horolezectví, bude zcela nově zrekonstruováno atrium muzea s příjemným zázemím pro diváky, upravena bude také zahrada u Kamenářského domu.

Snad nám veřejnost odpustí tuto velkou změnu v kalendáři akcí roku 2018. Těšíme se, že se opět shledáme na Staročeských řemeslnických trzích v Turnově v sobotu a neděli 25. a 26. května 2019.

Za Spolek přátel Muzea Českého ráje v Turnově Marcela Beranová, DiS., předsedkyně spolku a PhDr. Vladimíra Jakouběová, jednatelka spolku a ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

Foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky