Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Šikovní tvůrci získají titul Mistra tradiční rukodělné výroby

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 07. 2021 11:52

Sdílet článek

Tradiční řemeslná výroba, regionální výrobci a produkty, keramici, skláři, řezbáři, košíkáři, brašnáři, kovář, dráteník, cukrářka, dřevěné hračky, šperky, výrobky z orobince, textilní zboží – to je jen výčet zajímavostí z programu prázdninového řemeslného trhu s názvem „Řemeslo má zlatné dno“, který se uskuteční 17. července 2021 v prostorách Muzea Českého ráje v Turnově.

V rámci akce budou předána i ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby, která se udělují na dobu neurčitou. Držitelé mimo jiné získají i logo, které mohou používat k propagaci svých výrobků.

„Ceníme si lidí, kteří se snaží udržet při životě tradiční řemesla. Někdy je takové řemeslo rodinnou tradicí, jindy je to vášeň, kterou člověk objevil během svého života a zcela jí propadl. Pod rukama těchto mistrů pak vznikají výrobky, které se stávají opečovávanými kousky jejich majitelů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

O udělení titulu rozhoduje Rada Libereckého kraje na základě doporučení Výboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Zastupitelstva Libereckého kraje. V letošním roce jsou mezi oceněnými truhlář – výroba historického nábytku, sklář, dráteník a tvůrce výšivky.

Seznam oceněných:

  1. Tradiční truhlářství – výroba gotického nábytku

Ladislav Sluka žije a pracuje v obci Huť u Pěnčína. Vyrábí tradičním způsobem repliky gotického nábytku a nábytek inspirovaný historickými slohy. Jako předlohy používá nejen dochované kusy z celé Evropy, ale i deskové či nástěnné malířství, iluminace a plastiky. Při tvorbě nábytkových kusů se snaží zachovat tradiční způsoby opracování dřeva, které byly v minulosti stejné pro město i pro venkov. Nejčastěji pracuje s měkkými dřevinami, jako jsou smrk, borovice, modřín.

  1. Výroba skla

Karel Sobotka měl ke sklu a sklářské výrobě již od dětství velmi blízko. Jeho směřování ovlivnilo několik milníků. Když mu bylo deset let, ukázala babička jeho obrázky figurkáři Ladislavu Ouhrabkovi, který vedl figurkářské oddělení na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Ten mu doporučil, aby se tomuto řemeslu věnoval. Sobotku to ovlivnilo natolik, že se v n. p. Železnobrodské sklo oboru skutečně vyučil. Jeho odborný mistr a vynikající návrhář figurek v Železnobrodském skle Miloš Hlaváč jej nasměroval k figurkám foukaným. Každodenní prací a pílí se ve svém oboru řemeslně neustále zdokonaluje. Zhotovuje originální výrobky, které rozváží do prodejen v celé České republice. Nejraději ale prodává a také aktivně předvádí svůj um na různých sklářských či řemeslných akcích. Velice ho těší, když se zákazníci vracejí a chtějí další a nové výrobky, což je pro něj též inspirací a impulsem k dalšímu rozvoji.

  1. Drátenictví

Dráteník Ladislav Šlechta od mládí měl rád přírodu a vždy rád zpracovával dřevo, zvláště pak na soustruhu. V roce 2001 absolvoval drátenický kurz u Aleny Samohýlové a drátování se od té doby stalo náplní jeho téměř veškerého volného času. Od února 2009 je členem Cechu dráteníků a od září 2011 i Mistrem tohoto „cechu“. Jeho díla jsou k vidění na putovní výstavě regionální značky „Krkonoše – originální produkt“ (Hradec Králové, Malá Úpa, Vrchlabí, Lánov). Je autorem ceny ředitele Správy KRNAP – Rýbrcoul. Ve vzdělávacím ekologickém středisku KRTEK je umístěn jeho drátovaný Rýbrcoul o velikosti 105 cm.

  1. Výšivka

Pavel Šrytr se svým umem řadí k nejzdatnějším řemeslníkům Libereckého kraje. Jeho specialitou je výšivka, kterou lze nalézt na široké škále součástí lidového oděvu. Zaměřuje se převážně na etnografickou oblast Podještědí. Podle originálů uchovaných v podještědských rodinách i v muzejních sbírkách zhotovuje půvabné repliky oděvů, které nosili muži a ženy v Podještědí převážně v 19. století. Svou činností oživuje dávno zapomenuté lidové vzory a přispívá k hlubšímu poznání starých textilních technik a jejich uchování pro další generace.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky