Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S hendikepem Českým rájem: kolem skalního města za výhledy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 05. 2022 13:34

Sdílet článek

Krásné výhledy na vrch Kozákov, Klokočské skály, Hruboskalské skalní město a na údolí řeky Jizery nabízí výlet okolím Besedického skalního města v Českém ráji, na nějž se mohou vypravit i méně pohybliví turisté.

„Někdy může být sama cesta cílem. Nejinak je tomu pro návštěvníky s hendikepem právě u výletu kolem Besedických skal. I když se nedostanou přímo na zříceninu hradu Zbirohy, výhledy po cestě jsou samy motivací se na výlet vydat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výprava začíná na besedickém parkovišti s kamenitým povrchem. Z parkoviště míří trasa po silnici vlevo a na další křižovatce rovně po záplatované asfaltové silnici směrem na Michovku. Dál je třeba sledovat značení červené cyklotrasy číslo 4006.

Po třech stech metrech následuje mírné půlkilometrové klesání, potom rovina a další mírné klesání až na křižovatku v Michovce, kde se odbočí po červené cyklotrase vpravo směrem na Zbirohy. Následuje rovinka dlouhá 700 metrů a mírné klesání, po kterém přijde středně prudký výjezd a za ním rovina.

Další dvousetmetrové klesání dovede až k věži vysílače, odkud se vrací po stejné cestě zpět. Celý výlet vede po asfaltové silnici s nádhernými výhledy na Klokočské a Betlémské skály, na hrad Trosky i Hruboskalské skalní město.

Zajímavosti na trase a v jejím okolí

Besedické skalní město je menší skalní město s krásnými skalními vyhlídkami na Chlévišti. V seskupení skal U Kalicha uprostřed pěti skalních roklí se skrývá oltář s vytesaným kalichem a letopočtem 1634.

Kozákov je nejvyšší hora Českého ráje, její výška činí 744 metry. Na vrcholu byla v roce 1932 postavena Riegrova turistická chata a v roce 1995 zpřístupněna rozhledna.

Zřícenina hradu Zbirohy se vypíná vysoko nad Jizerou u vsi Rakousy, kde řeka vytváří veliký zákrut. Z původního hradu se dochovaly obytné místnosti pod severní zdí ve vnitřním hradu, sklepení a základy obranné věže.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky