Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rok Křišťálového údolí: desetitisíce turistů i zmínka v New York Times

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 05. 2020 13:17

Sdílet článek

Se záměrem posílit pozici na poli cestovního ruchu o témata, která jsou v regionu tradiční, a sice o sklářství, bižuterii a šperkařství, převzal Liberecký kraj od společnosti Preciosa značku Křišťálové údolí. Stalo se tak 17. května 2019 a po roce se prokázalo, že projekt, který zajišťuje Agentura regionálního rozvoje, se setkal s velmi dobrým ohlasem ze strany sklářů, bižuterníků, šperkařů i veřejnosti.

Do Křišťálového údolí se zapojila řada subjektů napříč krajem — od drobnějších provozoven až po velké firmy. Jsou to například sklárna a minipivovar Novosad & syn v Harrachově, společnost Rautis z Poniklé, lindavská sklárna Lasvit Ajeto nebo Palace Plus z Jablonce nad Nisou. V současné době jich je více než pět desítek.

„Pro celý Liberecký kraj je to atraktivní a silné téma, ideální pro oblast cestovního ruchu. Koncentrací sklářské, bižuterní a šperkařské výroby je totiž náš region světovým unikátem,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Křišťálové údolí má své logo a vizuální identitu, dozvědět se o něm více lze na jeho webových stránkách či facebookovém profilu, který nyní sleduje přes 11 tisíc lidí. V rámci jeho propagace se uskutečnila rozsáhlá mediální kampaň, v tištěných, rozhlasových a online médiích. O projektu se psalo dokonce i v New York Times.

Mimo jiné loni v prosinci zraky návštěvníků adventních trhů před libereckou radnicí upoutal takzvaný Crystal Valley Box. „Touto uměleckou instalací od Richarda Loskota jsme představili skleněný betlém Zdeňka Sochora, doplněný o vánoční ozdoby z Rautisu, Glassoru a dalších regionálních výrobců,“ doplnil manažer projektu Křišťálové údolí David Pastva.

V loňském roce se uskutečnil také první ročník festivalu Víkend Křišťálového údolí, kdy se mohli lidé podívat do jednotlivých firem a dílen po celém regionu a vyzkoušet si práci řemeslníků i na vlastní kůži. „Pro návštěvníky je velice silným zážitkem vidět rozžhavené tekoucí sklo a to, jak z něj vzniká pod rukama sklářů třeba nádherná váza nebo skleněný šperk,“ dodala Vinklátová.

„Velmi nás potěšilo, že přišli návštěvníci nejen z našeho kraje, ale ze všech koutů republiky. Bylo jich více než dvacet tisíc během dvou dnů,“ řekl Pastva. „Do Křišťálového údolí jsme rovněž pozvali zástupce cestovních kanceláří, zejména z Německa, ale měli jsme tu i Thajce. Tyto aktivity jsme museli bohužel letos na jaře utlumit. V roce 2020 tak oslovíme zejména domácí hosty.“

Letos v létě si zájemci budou moci pořídit týdenní vstupenku do dvou desítek sklářských a šperkařských provozů. Uvidí výrobu vánočních ozdob, sklářské hutě, brusičské dílny, jemnou šperkařskou práci i tavené plastiky.

Vstupenky budou platit sedm po sobě jdoucích dní a k dispozici budou od 8. června pro jednotlivce za 250 korun nebo pro rodinu s až čtyřmi dětmi za 480 korun. Vstupenky budou nepřenosné a lze je uplatnit od 6. června do 15. září 2020. Pořídit je půjde na ticket.crystalvalley.cz a v elektronické podobě je turisté obdrží do emailu.

 

Nejbližší akce v Křišťálovém údolí

26. 5. První návštěvníci si budou moci prohlédnout přístavbu ve tvaru obřího krystalu u jabloneckého Muzea skla a bižuterie. Koncem roku zde bude k vidění expozice vánočních ozdob nazvaná World of Wonders.

12. 6. Noc kostelů: v Kunraticích u Cvikova sklář Jiří Pačinek představí Křišťálový chrám

20. 6. V Muzeu skla a bižuterie začíná Trienále 2020. Nejvýznamnější přehlídka současné české výroby bude ke zhlédnutí až do 1. listopadu 2020.

1. 7. V jablonecké firmě GB Beads otevřou novou Expozici českého sklářství a bižuterie. Zprvu obsáhne rozlohu 200 m2 a dále se bude rozrůstat.

4. – 7. 7. Dílna inspirace s kurzy profesionálních bižuterních technik pro dospělé v Palace Plus v Jablonci nad Nisou

Snímky z Křišťálového údolí jsou ke stažení na odkazu https://1url.cz/@CV_foto.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky