Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální řemeslníci vyrábějí nože z šeříku i z parohů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 11. 2020 13:41

Sdílet článek

Není snad dne, kdy by člověk nedržel v ruce nůž – ať už kuchyňský, jídelní, lovecký, zavírací, či obyčejnou rybičku. Rodina nožů je ale samozřejmě mnohem širší: existují také bojové nože, vrhací nože nebo holičský nůž čili břitva.

„Nožířství je klasické řemeslo, ale vyrobit kvalitní a krásný nůž, to už je opravdové umění. Pokud někdo váhá, čím obdarovat někoho z blízkých o letošních Vánocích nebo chce prostě jenom podpořit místní výrobce, je koupě unikátního nože výborným řešením,“ doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ve zdejším kraji se věnuje nožířství řada řemeslníků. Značku Regionální produkt Český ráj nesou  dřevěné lžíce, vidličky, nože a talíře Petra Květoslava Veselého, který vyrábí dekorativní předměty zdobené drahými kameny a stříbrem. Jeho výrobky jsou dostání na e-shopu a také na řemeslných trzích a jarmarcích. Více info je na webu www.krasnedrevo.cz.

Mezi další řemeslníky, jejichž díla se pyšní oceněním Regionální produkt Český ráj, patří Petr Klíma, který se krom výroby štípaného šindele, luků a šípů zabývá i výrobou řezbářských nožů. Nože mají ručně kovanou čepel z uhlíkové oceli. Střenku si lze vybrat z tisu, šeříku, ořechu, švestky nebo jasanu; každé z těchto dřev jinak vypadá a má svou vlastní energii. Jednotlivé nože nebo celou sadu je možno zakoupit na https://dilnasagittaria.cz/.

Z přírodních materiálů jakými jsou dřevo, kosti nebo parohy, ale i z materiálů průmyslových, například titanu, karbonu anebo papíru tvrzeného pryskyřicemi, vyrábí nože Martin Hybler ze Zásady. I jeho výrobky mají ocenění Regionální produkt Český ráj. Nože dodává v dárkové krabičce nebo v koženém pouzdře. Bližší podrobnosti se lze dozvědět na webu www.martinhybler.com.

Od roku 2010 se výrobou nožů, a to z damascénské oceli, zabývá držitel ocenění Regionální produkt Jizerské hory Jiří Dvořák. Vyrábí takzvané pevné nože, nejčastěji skandinávského typu, nože zálesácké – bushcraftové, lovecké a speciální nože kuchyňské. Svou prezentaci má na internetovém odkazu https://www.sharpknives.cz/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky