Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oblastní galerie začíná v novém prostředí výstavami o plavání, Heinrichu Liebiegovi i architektuře

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 02. 2014 16:39

Sdílet článek

Projekt revitalizace lázní se začal připravovat již v roce 2009. Po jednáních Libereckého kraje města Liberec a Oblastní galerie Liberec bylo rozhodnuto o přestěhování galerie do budovy bývalých lázní na Masarykově ulici v Liberci.

Rekonstrukce byla zahájena v září 2011 a po necelých dvou letech, 1. 9. 2013 bylo hotové dílo předáno investorovi, tedy městu Liberec. Oblastní galerie Liberec pak lázně převzala a od té doby se soustředila na dokončovací práce, hlavně vybavení interiérů a přípravu nových expozic, včetně přestěhování všech sbírek do nového depozitáře.

„Jednoduché to určitě nebylo,“ říká k závěrečné etapě ředitel galerie Jan Randáček a připojuje zdůvodnění: „Je potřeba si uvědomit, že až do konce roku 2013 jsme současně provozovali galerii v Liebiegově paláci s náročným programem k výstavě Mladí lvi v kleci. Často to bylo infarktové a hodně vypjaté, ale zvládli jsme to a myslím, že se nemáme za co stydět.“

Hned na úvod letošní výstavní sezóny je připravena tematická výstava českého i zahraničního současného umění, která představí obrazy, instalace, plastiky i video, jež spojuje téma plavání a vztah člověka k vodnímu živlu.

„Expozice „Plavci“ otevře společně se stálými výstavami novou budovu galerie přestavěnou z bývalých městských lázní Františka Josefa I. z roku l902 a propojí tak dvě zdánlivě neslučitelné historické etapy známé liberecké stavby. Představí se zde současná tvorba výtvarníků, kteří se touto tematikou ve svém díle zabývají či zabývali,“ prozradil ředitel Oblastní galerie Jan Randáček s tím, že k vidění budou artefakty Barbory Lungové, Jiřího Sopka, Michaely Rázusové Nociarové, Ivany Lomové, Kurta Gebauera, a mnoha dalších. „Doprovodný program pro školáky nazvaný "Plaveme v obrazech" budeme nabízet od 1. března,“ doplnil.

Kromě nové expozice umění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku galerie připravila zcela novou expozici věnovanou sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, znovu ukáže díla holandských mistrů 16. - 18. století ze svých sbírek, ale připomene rovněž historii lázní a galerie. Galerie ale připravila rovněž výstavy staré grafiky z doby císaře Rudolfa II., výstavu o současné architektuře Tyrolska nebo speciálně koncipovanou výstavu Jana Mladovského.

„Moderní vnitřní vybavení stálo 21,7 milionů korun, podařilo se ušetřit proti původnímu rozpočtu přes deset miliónů korun,“ připomněla náměstkyně hejtmana s tím, že projekt a financování z fondů EU zajistilo město Liberec, kraj se spolupodílel 15 %, tedy cca 56 milióny Kč, a financoval již zmíněné vybavení. Liberec nadále zůstává po dobu 5 let vlastníkem budovy.

 

Galerie do stálých expozic připravila další novinky. V expozici Na vlnách umění, se mezi tradičními jmény českých výtvarníků představí také ti, kteří žili v tehdejším Československu do konce druhé světové války a kvůli historickým okolnostem byli často přehlíženi. Spojení českého a německého živlu, tolik typického pro Liberec, bychom v českých galeriích hledali těžko a liberecká galerie jde v tomto směru příkladem.

 

Velkým lákadlem pro Liberečany bude jistě expozice věnovaná Heinrichu Liebiegovi.

Liebieg byl velkým sběratelem a mecenášem, který se angažoval ve prospěch Severočeského muzea, soukromě shromáždil vynikající sbírku německých, rakouských a francouzských malířů. A právě sběratelské a mecenášské aktivity Heinricha Liebiega galerie představí v nové expozici.

„My jsme sice muzeum umění, galerie, ale tato expozice není typicky galerijní. Návštěvníkům ukážeme také nábytek, umělecké řemeslo nebo zbraně. Vše z doby Heinricha Liebiega. Expozice je vlastně poctou tomuto velkému sběrateli a jeho odkazu,“ vysvětlil podtext expozice Jan Randáček.

V lázních našlo své místo také nizozemské malířství 16. - 18. století, které liberecká galerie spravuje. Tato expozice se veřejnosti představí po několika letech a hlavně v nové atraktivní instalaci.

Obrazové expozice doplní ještě menší expozice věnovaná historii lázní a Oblastní galerie a od dubna přibude návštěvnicky přitažlivá expozice interaktivních exponátů. Interaktivní expozice návštěvníkům hravou formou přiblíží svět výtvarného umění a umožní jim přenést se do světa umělecké fantazie a výtvarných her.

 

Lázně, voda a koupání se staly leitmotivem hned několika prvních výstav.

Většinou liberečtí fotografové představí svůj pohled na lázně a jejich proměnu na galerii, na ochozu si budou moci návštěvníci připomenout historii lázeňství k Euroregionu Nisa.

A k vodě se přihlásí pořadatelé především na velké výstavě s titulem Plavci. Kurt Gebauer, Zbyněk Havlín, Michaela Rázusová Nociarová, Jakub Nepraš nebo Ivana Lomová na ní přiblíží svůj pohled na koupání a plavce. V hlavní bazénové hale bude instalována plastika Josefíny Jonášové Antikoncept. A právě tato instalace ukazuje možnosti, které lázní galerii nabízí – využít velkolepý prostor pro instalace a moderní umění.

Další oblasti, kterým se galerie chce věnovat v lázních, jsou nová média a architektura. A oba obory budou v lázních zastoupeny hned od počátku – výstavami o architektuře jižního Tyrolska a Jana Mladovského, který ve své tvorbě kombinuje ryze moderní audiovizuální postupy. Širokou nabídku krátkodobých výstav doplní grafické listy z doby císaře Rudolfa II.

„Myslím, že galerie na začátek připravila velmi zajímavý výstavní program. Kombinuje tradiční malbu, historickou grafiku, architekturu, fotografii a také moderní instalace vytvářené pro konkrétní místo. To je program, ve kterém si najde každý ´své´. A musím složit poklonu kurátorkám, které všechny výstavy dokázaly připravit a ještě k tomu připravit stálé expozice. Ve třech to muselo být opravdu náročné,“ řekla k programu Hana Maierová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje.

Kromě rozšíření výstavního programu čekají návštěvníky další lákadla a novinky. Galerie bude provozovat menší obchod s katalogy a suvenýry, návštěvníci se mohou občerstvit v kavárně a v nejbližších dnech bude přístupná rovněž bohatá galerijní knihovna s řadou unikátních knih a katalogů.

 „Chceme, aby se k nám návštěvníci vraceli. Proto jsme se rozhodli umožnit jim volný vstup na výstavy. A současně v tom vidíme bourání bariér, protože si uvědomuji, že vyšší vstupné může být pro někoho překážkou v návštěvě galerie. Jsem rád, že s naší strategií Liberecký kraj souhlasil,“ prohlásil Jan Randáček.

 

Oblastní galerie Liberec byla založena v roce 1953. Až do roku 2013 sídlila v Liebiegově paláci v ulici U Tiskárny v Liberci. Spravuje pátou největší sbírku evropského výtvarného umění v České republice se širokým časovým záběrem od renesance po současnost.

 

Základní fakta o přestavbě:

Název projektu: Revitalizace městských lázní na galerijní objekt

Doba realizace stavby: září 2011 – červenec 2013

Investor: Statutární město Liberec

Technický dozor investora: Investing spol. s r.o.

Projektant: Sial – architekti a inženýři, spol. s r.o., Liberec

Zhotovitel stavby: Chládek a Tintěra, Pardubice a. s.

Celkové náklady stavby: 360.000.000,- Kč s DPH

Protokolární předání díla zhotovitelem stavby: 19. 7. 2013

Kolaudační souhlas s užíváním stavby vydán dne: 29. 7. 2013

Předání objektu OGL do bezplatného užívání: 2. 9. 2013

Zdroj financování: Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Výše dotace: 85 %

Spolupodíl LK:  15 % = 56 mil. Kč, vybavení = 21,7 mil. Kč

 

Průběh realizace stavby „Revitalizace městských lázní na galerijní objekt

Ve výběrovém řízení na zhotovitele stavby zvítězila firma Chládek a Tintěra, Pardubice a. s., a ke dni 9. září 2011 stavbu galerie zahájila.

Na stavbě probíhaly pravidelně každý týden kontrolní dny a účastnili se jich zástupci objednatele, zhotovitele, zástupce, památkové péče MML, zástupci Národního památkového úřadu Liberec, zástupce budoucího uživatele, projektanti a technický dozor investora.

Před zahájením vlastních prací byly provedeny demolice původní plynové kotelny, skladových objektů a zpevněných ploch v jižní části areálu bývalých lázní. Na vlastním původním objektu lázní byly provedeny rozsáhlé bourací práce spojené se změnou dispozičního uspořádání, byl vybourán původní plavecký bazén včetně podpěrných sloupů a kleneb až na úroveň 2. podzemního podlaží.

V přilehlém bočním traktu (původně vanové lázně) byly vybourány stropy a vnitřní stěny ve všech podlažích a v této části byly již položeny nové stropní konstrukce ve všech podlažích, dále byla vybetonována nová výtahová šachta a provedeno prodloužení hlavního schodiště do podzemních podlaží. V apsidě (půlkruhová část za bazénem) bylo vybouráno původní točité schodiště, odstraněny stropní konstrukce a realizováno nové točité schodiště, které propojí všechna čtyři podlaží. V západní části objektu bylo vybudováno nové schodiště z 1. NP do 2. NP . Nad původním bazénem bylo odstraněno původní zasklení podstřešního světlíku a tepelná izolace přilehlých půdních prostor a bylo provedeno nové zateplení světlíku.

Při rekonstrukci hlavního objektu byla odstraněna většina původních omítek, povrchové a výplňové konstrukce podlah a veškeré původní instalace a zařízení. V rámci izolace a odvětrání podzemních podlaží objektu byly opraveny, propojeny a odvodněny původní anglické dvorky z ul. Vítězná a Masarykova. Byly provedeny zazdívky původních otvorů a vyzdívky příček dle nových dispozic. Nově byly provedeny veškeré instalace rozvodů elektroinstalace, nové podlahového vytápění, ústřední topení a chlazení, provedena byla repase nebo výměna oken a dveří, vnitřní omítky a oprava fasády, repase kamenných a zámečnických prvků a mnoha dalších částí budovy.

 

Nový depozitář Oblastní galerie v Liberci získal první cenu Klubu Za starou Prahu za nejlepší stavbu v historickém prostředí

Vedle původního objektu lázní vyrostl také zcela nový objekt depozitáře. Jde o železobetonový skelet s kovovým opláštěním sloužící jako zázemí galerie a depozit uměleckých předmětů. Použitý venkovní vzor depozitáře byl inspirován modrotiskovou matricí pravděpodobně od Johanna Liebiega, takže souvislosti s původním sídlem galerie v ulici U Tiskárny jsou nabíledni.  Klub Za starou Prahu v anketě o nejlepší novostavbu v historickém prostředí ocenil depozitář první cenou.

Klub Za starou Prahu vyhlašoval cenu, kterou vlastně získala liberecká architektonická kancelář Sial jako autor projektu, již podesáté. Letos porota vybírala z 12 staveb, ve 2. kole už jen ze šesti.

Nová je i volně přístupná zahrada v zadním areálu galerie s nově upravenými povrchy vybavená lavičkami k oddechu návštěvníků a obyvatel města Liberce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky