Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nejlepší kroniky mají v Semilech a Horní Branné

14. 09. 2021

Odborná porota vybrala vítěze soutěže o nejlepší kroniku v Libereckém kraji. Klání, které se koná pravidelně jednou za dva roky, ovládly letos Semily a Horní Branná. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 17 měst a obcí.

„Kronika, to je zhmotnělá paměť. A záleží na tom, jakého kronikáře město či obec má a jakou dá kronice podobu. Jedná se v naprosté většině o činnost, kterou musíte dělat s nadšením, a má velký význam pro orientaci v místním dění,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kronikáři se svými publikacemi soutěžili ve dvou kategoriích rozdělených podle velikosti přihlášené obce. Mezi obcemi do 2.000 obyvatel o vítězství usilovalo celkem dvanáct soutěžících. V kategorii obcí nad 2.000 obyvatel bylo letos přihlášeno pět soutěžících.

Vítězná kronika pochází z Horní Branné. Druhé místo mezi obcemi do 2.000 obyvatel obsadil městys Zásada a třetí místo pak obec Blatce. V kategorii nad 2.000 obyvatel zvítězily Semily. Druhou pozici obsadilo Jablonné v Podještědí a třetí Lomnice nad Popelkou.

V minulém ročníku si hlavní cenu odnesli též kronikáři ze Semil a Horní Branné. 

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419