Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nádraží v Chotyni vyhlásilo ministerstvo kulturní památkou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 08. 2020 14:17
  • Rozvoj

Sdílet článek

Boj Libereckého kraje, obce Chotyně a řady nadšenců o záchranu historické nádražní budovy v Chotyni má nejspíš šťastný konec. Vlastník stavby, jímž je Správa železnic, měl v úmyslu nevyužívané nádraží zbourat; proti tomu se však zvedla vlna nevole. Liberecký kraj proto podal na ministerstvo kultury žádost o zapsání nádraží na seznam kulturních památek. Ministerstvo rozhodlo kladně, což demolici brání.

„Před čtrnácti dny jsem v Heřmanicích u Frýdlantu viděl nádraží, které stát nechtěl třicet roků převést obci Heřmanice, dokud skoro celé nespadlo a měl jsem obavu, aby to v Chotyni nedopadlo podobně. Kladné rozhodnutí ministerstva považuji za skvělou zprávu, protože nádraží na kopečku k Chotyni prostě patří a zaslouží si lepší osud, než demolici,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Verdikt ministerstva potěšil i starostku Chotyně Janu Mlejneckou. „Jsem šťastná. Mám obrovskou radost z toho, že vše, co jsme kolem snah o záchranu dělali, nebylo nadarmo. Proti rozhodnutí může Správa železnic podat rozklad, takže vyhráno ještě není. Ale věřím, že je to na dobré cestě,“ řekla starostka.

Obec Chotyně o záchranu secesní stavby dlouhodobě usilovala. Měla a má jasný cíl: zřídit v objektu skautskou základnu. „Je to ideální řešení, které by ani nestálo moc peněz. Naši skauti potřebují pořádné zázemí, které dosud nemají. Věřím, že Správa železnic se o budovu dobře postará. Ze strany obce navíc stále platí to, co jsme vždy prohlašovali: že jsme ochotni kdykoliv a s čímkoliv pomoci,“ poznamenala starostka.

„Mám velkou radost, že se nám podařilo přesvědčit ministerstvo kultury o nutnosti prohlásit chotyňské nádraží za kulturní památku. Obec má navíc s objektem jasné plány a tím je zaručen další život této památky,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Správa železnic již dříve avizovala, že hodlá nádraží, které nebylo dlouhodobě obsazeno personálem, zbourat a nahradit přístřeškem. „Tvrzení, že je v rámci rekonstrukce nutno zbourat historicky cenný objekt aby na stejném místě mohl být postaven pouze přístřešek pro cestující, je dle názoru Ministerstva kultury neakceptovatelné, a to nejen z hlediska památkové péče, ale také z pohledu cestujících, kterým by takováto „modernizace“ přinesla místo očekávaného zlepšení cestovního komfortu naopak jeho velké snížení. Námitka, že nádražní budova pokud bude opravena v původním stylu a prohlášena za kulturní památku nebude využívána, je dle názoru Ministerstva kultury, vzhledem k velkému zájmu obce a kraje o její využití, zcela neopodstatněná,“ píše se v textu rozhodnutí ministerstva kultury.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky