Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Máchův kraj je českým mořem zábavy pro malé i velké

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 07. 2021 14:07

Sdílet článek

Vodní atrakce, jízda na kolech či procházky romantickou a malebnou krajinou – to všechno nabízí Máchův kraj. Zájemci se mohou také vydat na výlet po stopách Valdštejnů, pohádkového Čtyřlístku a básníka K. H. Máchy. Uzdu fantazii lze pak popustit při výrobě karnevalových masek v Zákupech.

„Máchův kraj je jako stvořený pro dovolenou nebo víkend pro celou rodinu. Sáhnete si tu na historii, krásnou přírodu, ale je tu také ideální prostředí pro sportování všeho druhu. Každý si tu najde pro sebe to, co je jeho naturelu nejbližší. Stačí jen vydat se tam na pár dnů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Začít aktivně výlet po kraji romantického básníka mohou zájemci ve Sportovním areálu Vrchbělá jižně od Doks. Na milovníky sportu čekají 7,5 kilometru dlouhá in-linová dráha, upravená cyklostezka a lanové centrum. Z 27 metrů vysoké rozhledny je vidět nejen hrad Bezděz, ale i okolní hluboké lesy. Mozek si děti procvičí na naučné stezce s napínavým kvízem a deseti zastávkami. Čekají na ně repliky hradů Bezděz, Zvířetice a Ralsko, ale i hřiště s prolézačkami, houpačkami, kolotočem, lanovkou, trampolínami nebo pískovištěm.

Zámek v Doksech znovu zásluhou rozsáhlé rekonstrukce vstává z popela. Interaktivní prohlídkový okruh věnovaný rodu Valdštejnů je ozvláštněn multimediálními prvky. Pro návštěvníky jsou zde připraveny tříplátnové kino, velké dotykové obrazovky a kreslící plátno. V Muzeu Čtyřlístku se lidé mohou ocitnout ve světě pohádkového komiksu, v Třeskoprskách s nedalekým slavným „Blaťákem“. Před více než 40 lety zde Jaroslav Němeček vdechnul život Fifince, Pinďovi, Bobíkovi a Myšpulínovi. Za hezkého počasí lze obejít celé Máchovo jezero a podle originální brožurky zakoupené v infocentru na zámku plnit dobrodružné úkoly. Čtyřlístková odměna po patnáctikilometrové túře čeká na všechny turisty.

V roubeném domečku neboli Hospitálku se dozvíme vše o životě Karla Hynka Máchy, jeho dílech a vztahu básníka k místní krajině. K té neodmyslitelně patří rybníkářství. Druhá z expozic je věnována právě vodě, rybolovu a přírodě.

Kreativní zážitek skýtá výrobna karnevalových masek v Zákupech, kde si lze podle vlastní fantazie dotvořit veselou masku. Místní zámek sloužil v 19. století jako letní sídlo panovnické rodiny Habsburků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky