Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zná vítěze ankety Knihovník roku 2023

odborný zaměstnanec

  • 06. 12. 2023 08:30

Sdílet článek

Poslední listopadové úterý se v knihovnickém světě neslo ve znamení slavnostního devátého udílení ceny Knihovník Libereckého kraje roku 2023. V Krajské vědecké knihovně v Liberci se sešlo na sedmdesát milovníků knih a práce s lidmi, kteří přišli povzbudit své kolegy. Nominace do soutěže zaslali čtenáři, starostové i regionální oddělení jednotlivých oblastí Libereckého kraj.

„V nadcházejícím roce bude Liberecký kraj hledat Nejlepší knihovnu. Možná to je právě ta vaše. Budeme se těšit na nominace moderních knihoven, které nejenže půjčují knižní novinky, stolní hry a kouzelné čtení, ale hlavně se  podílí na komunitním kulturním životě ve vaší obci, v našem kraji,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort  kultury, památkové péče a cestovního ruchu. 

Regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků to při výběru neměla vůbec jednoduché. Každý z navržených něčím vynikal nad ostatními. Někdo se více věnuje akcím pro děti, které teprve knihy „ochutnávají“, jiný knihovník se zaměřuje na deskovky, další na setkání seniorů trénování paměti a jiní svou energii věnují organizaci autorských čtení. Za každým z knihovníků však stojí neskutečné množství práce, a to jak s knihovním fondem, tak právě pořádáním akcí či plněním místních novin nebo sociálních sítí tipy na zajímavou knihu. Záštitu nad anketou Regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků (dále jen SKIP) pro Liberecký kraj přijala náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová. Příjemnou atmosféru setkání navodilo hudební kytarové uskupení K3 z Liberce, které zahrálo skladby ze svého jazzového repertoáru. 

Cenu za celoživotní přínos knihovnictví v Libereckém kraji si v letošním roce odnáší paní Lenka Klikarová z městské knihovny v Semilech. Nominaci zaslaly její kolegyně a při předávání zazněla z úst paní starostky Semil Leny Mlejnkové. Knihovnice Lenka Klikarová v tomto roce oslavila 35 let se semilskou knihovnou. Celý život zasvětila oddělení pro dospělé a dvakrát ho stěhovala do nových prostor. Na základě své dlouholeté znalosti zájmů čtenářů dokáže velmi dobře vést akvizici v oddělení pro dospělé, nebojí se nových trendů a dokáže doporučit knihy „young adult“ či dobrou mangu. Spolu s Alenou Matěchovou stála u zrodu Virtuální univerzity třetího věku v Semilech. Starostka Lena Mlejnková ve svém poděkování poznamenala: „Lenka je již roky tváří semilské knihovny, ochotnou knihovnicí, která stojí díky meziknihovní výpůjční službě za nejedním studijním úspěchem semilských čtenářů, i tím mým, a řadou krásných chvil na dovolené, kdy můžeme relaxovat s dobrou knihou.“

Knihovnicí roku 2023 v kategorii profesionálních knihoven se stala paní Jaroslava Černá z Městské knihovny Antonína Marka Turnov, která se podílela na budování a hlavně oživení nové pobočky na vlakovém nádraží. Díky umístění pobočky, atraktivnímu fondu, maximálnímu využití potenciálu v centru této části Turnova II a pořádání celé plejády různorodých programů pro veřejnost se pobočka po pěti letech usilovné práce paní Černé řadí k nejčastěji využívané knihovně Libereckého kraje. Měsíční návštěvnost činí okolo 1000 čtenářů a pobočka tak stojí po boku velkých knihoven. Z nesčetných aktivit zmíníme měsíční setkání Babyclubu Vagónek, příměstský tábor nebo tzv. živou univerzitu, na jejíž některé cykly chodilo více než 60 posluchačů. O schopnosti spolupráce, pracovním nasazení a stmelování kolektivu vypovídá skutečnost, že nominaci do ankety zaslala její kolegyně z hlavní budovy turnovské knihovny.

V kategorii základních obecních knihoven obdržel cenu Knihovník roku 2023 pan Josef Bulíř z Obecní  knihovny v Oldřichově. Za účasti paní starostky Jany Šťastné převzal z rukou náměstkyně hejtmana paní Květy Vinklátové, stejně jako ostatní výherci, věcné ceny z libereckého regionu, dárkový poukaz do nákupního centra a květinové dary. Pod vedením pana Bulíře se knihovna v průběhu 4 let proměnila z „obyčejné vesnické knihovny“ v centrum dění a komunitní místo, kde se scházejí uživatelé napříč generacemi. Nově zrekonstruovaná knihovna v přízemí je plně bezbariérová a disponuje i klubovnou, kde se můžou scházet děti. Aktivní spolupráce se spolkem „Živo v Hájích“ dala vzniknout Knihomolně aneb posezení v knihovně nad knihami, kde zájemci diskutují nad novými knihami. Účastníci Knihomolny také pomáhají s přebalováním knih, nově na Knihomolnu navazují také hodiny francouzštiny. Z dalších akcí je nutné zmínit bojovou hru Záhada hlavolamu v rámci Noci s Andersenem, turnaj v karetní hře Bongo, přednášky regionálních autorů nebo Mravenčí chůvy.

Od letošního roku Regionální organizace SKIP ČR Libereckého kraje uděluje také cenu MARK, dříve byla pouze celostátní. Zkratka MARK vychází z označení mladý/mladá, moudrý/moudrá; aktivní, atraktivní; rozkvétající, rozumný/rozumná; knihovník/knihovnice, ale je také odkazem na standard MARC (Machine-Readable Cataloging).  Cílem ceny je podpořit a ocenit mimořádné tvůrčí aktivity mladých pracovníků/pracovnic knihoven, pedagogů a studentů/studentek oboru a ohodnotit jejich konkrétní mimořádný přínos oboru v daném roce. Ocenění zaštítilo Sdružení místních samospráv.

První držitelkou ocenění MARK se v Libereckém kraji stala Natálie Chalupníčková, která v Krajské vědecké knihovně v Liberci pracuje od roku 2016. Ředitelka liberecké knihovny Dana Petrýdesová k nominaci uvádí:  „Jsem velmi ráda, že se Natálie aktivně zapojuje do PR aktivit v oblasti sociálních sítí, je iniciátorkou mnoha facebookových a instagramových kampaní, které oslovují nejenom příznivce liberecké knihovny, ale další z celého Libereckého kraje i České republiky. Inspiruje i řadu knihovníků, jak pracovat se sociálními sítěmi.“  Od roku 2019 uskutečnila celou řadu projektů, mezi něž patří například vlastní a originální vizuální styl fotografií pro instagramový profil knihovny, tradice předvánočních kampaní ve stylu „adventní kalendář“, letní čtenářské výzvy a tvorba propagačních videí o knihovně. Nominace na ocenění MARK byla podána především za realizaci úspěšného projektu #MaKni proti nudě zaměřeného na maturitní knihy. Formou přizpůsobenou cílové skupině, tj. středoškolákům, jsou zábavným způsobem prostřednictvím videí, fotografií, textů a kvízů představovány knihy vhodné pro přípravu na maturitní zkoušku.

Tisková zpráva: Jitka Šedinová, předsedkyně RV SKIP Libereckého kraje, ředitelka Městské knihovny

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky