Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj představuje méně známá místa

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 06. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Přes milion turistů navštívilo v loňském roce Liberecký kraj. Většinou navštěvují velmi známé oblasti, a tak si pro ně Liberecký kraj připravil pozvání na místa méně známá a neznámá.

„Samozřejmě máme zmapované, které lokality v našem kraji jsou turisticky přetížené. Chceme návštěvníky lákat na jiná, neméně zajímavá místa, o kterých třeba nikdy neslyšeli a jejichž půvab je srovnatelný s těmi notoricky známými,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Prvním takovým místem je Sirný pramen, který se nachází mezi Novou Hutí a Horní Světlou v Lužických horách. K prameni vede cesta od rozcestí u sv. Jána, kde je parkoviště. Přírodní zajímavost se nachází na pravém břehu Hamerského potoka, kde se v lesní bažině nacházejí tůňky, z nichž vytéká okrově zbarvená voda.

V roce 1907 zjistil profesor Hans Molisch, že žluté zbarvení nemá se sírou nic společného, protože žlutou barvu vytváří kolonie vláknitých bakterií Leptothrix ochracea. Kromě nich se v potoce nachází ještě řasy tipu Navicula pelliculosa, které lze najít jen na několika málo místech České republiky.

Bakterie si libují ve vodě, kde je nízký obsah kyslíku a vysoký obsah železa, což splňuje pramen, ale žlutě zbarvená voda dodá
i v místě vtoku potoku zajímavou dvoubarevnost.  

Více zajímavých tipů na výlety a přehledný kalendář akcí se nalézá na https://www.liberecky-kraj.cz/ nebo na https://www.facebook.com/regionliberec/, kde je možno sdílet i fotografie ze zajímavých výletů po kraji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky