Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj pomáhá opravit památky. Patří k nim i kostel Nejsvětější Trojice v Petrovicích

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 29. 03. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj podporuje regionální kulturní bohatství a péči o něj. Podpory se i letos dostalo petrovickému kostelu Nejsvětější Trojice. Z  dotačního fondu určeného na záchranu ohrožených památek přispěl kraj v roce 2017 částkou 105.000 korun na obnovu severní fasády a restaurování vitráží. Minulý rok to bylo 114.000 korun na obnovu jižní fasády a oken. Další prostředky získali místní od Ministerstva kultury a Města Jablonné v Podještědí.

 „Jsem rád, že se nám podařilo opravit střechu a rozpadlá okna v lodi kostela. Postupně pokračujeme i s obnovou fasád a doufáme, že se kostel stane důstojným centrem a krásnou dominantou Petrovic, poznamenal dominikánský kněz P. Pavel Mayer OP.

Kostel byl do konce druhé světové války hojně navštěvován a starali se o něj převážně němečtí farníci. Když po válce došlo na části území k výměně obyvatelstva, návštěvnost bohoslužeb výrazně poklesla. Tak ubylo i sil a financí k udržování kostela v odpovídajícím stavu. Kostel pomalu chátral.

S obnovou kostela začal v roce 2013 pan P. Jan Rajlich OP a pokračoval další děkan P. Savio Řičica OP. Kostel není využíván jen k bohoslužbám, ale stal i prostorem pro kulturní akce (divadlo, výstavy, koncerty) a setkávání, a to i přeshraniční, tj. mezi Čechy a Němci. Oblíbenou tradicí se, zvláště zásluhou rodiny Spalových z Krompachu, stal zářijový Divadelní festiválek, který má čím dál větší návštěvnost. Díky rodině Zuzaňákových byly obnoveny vánoční bohoslužby.

„Restaurované vitráže jsou nyní ozdobou kostela. Je vynikající, že místní získávají v postupně obnovované památce nejen duchovní místo, ale také důstojný prostor pro pořádání kulturních akcí,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Pozdně barokní kostel Nejsvětější Trojice v Petrovicích v Lužických horách je od roku 1958 chráněnou kulturní památkou.

 

Autor foto: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky