Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká knihovna vydává básnickou znakoknihu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 12. 2023 11:13

Sdílet článek

Ve čtvrtek 7. prosince oslavíme na liberecké radnici vydání naší již sedmé speciální znakové knihy pro děti se sluchovým postižením. Tentokrát spatří světlo světa vůbec první znakokniha, která přináší výběr z poezie, doplněný navíc o zvukovou stopu.

V obřadní síni liberecké radnice ve čtvrtek 7. prosince slavnostně představíme naši již sedmou znakoknihu, kterou při této příležitosti pokřtí za město Liberec náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr, za Liberecký kraj Ing. Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, a za knihovnu její ředitelka PhDr. Dana Petrýdesová. Uvedení nové znakoknihy se zúčastní též realizační tým, ředitel a zástupkyně Základní školy a Mateřské školy logopedické v Liberci a neslyšící děti a zástupci z České unie neslyšících a Tichého světa.

Myšlenka na vydávání znakoknih vznikla v roce 2017. Stála za ní snaha knihovny rozšířit nabídku služeb pro skupinu zdravotně znevýhodněných dětí. „Projekt se pokouší unikátním způsobem zpřístupnit vybrané texty českých autorů v digitální podobě s tlumočením do českého znakového jazyka (vedle tištěného slova je figurant, který znakuje) sluchově handicapovaným dětem, mládeži a související cílové skupině, kterou tvoří jejich rodinní příslušníci, ať už slyšící rodiče, nebo slyšící děti. Věříme, že se nám to daří,“ vysvětluje ředitelka knihovny, PhDr. Dana Petrýdesová.

V letošním roce byla poprvé pro znakoknihu zpracována básnická tvorba, konkrétně výběr poezie z knihy Jiří Žáček dětem. K původnímu ověřenému zpracovatelskému týmu se nově připojily odbornice z organizace KukátkOO, které přispěly svými bohatými zkušenostmi s překlady uměleckých textů. Toto sladění lidí, jejichž cílem je zprostředkování současné literatury čtenářům se sluchovým postižením, vyvrcholí křtem první „básničkové znakoknihy“, premiérově doplněné i o zvukovou stopu.

„Naše Krajská vědecká knihovna hledá neustále způsoby, jak zpřístupnit literaturu i lidem, kterým hendikep znemožňuje využívat všech smyslů zdravých lidí. Znakokniha už je tradičním příspěvkem, mimořádným a vítaným. Práce kolegů z knihovny si moc cením a děkuji jim za ni,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Všechny dosud vydané znakoknihy jsou veřejně dostupné na webovém portále www.znakokniha.cz. Neslyšící a další zájemci si zde postupně mohli, prostřednictvím znakového jazyka, poprvé přečíst knihu Lucie Seifertové Český ráj a jeho tajemství. Pro zpracování druhé znakoknihy jsme o rok později vybrali knihu Pavla Čecha O zahradě.

Od roku 2019 byly po poradě se ZŠ a MŠ logopedickou Liberec postupně zpracovány čtyři díly knihy Aleny Ježkové a Renáty Fučíkové Staré pověsti české a moravské. Tuto kolekci tedy v letošním roce doplní první poetická znakokniha zpracovaná z výběru texů Jiřího Žáčka Jiří Žáček dětem.

Křest znakoknihy v loňském roce zdokumentovala očima dětí DTV Liberec a reportáž připraví i letos. Novinkou bude přítomnost zástupců ČT, kteří znakoknihu představí v příštím roce v Televizním klubu neslyšících.

Projekt od začátku finančně podporuje Ministerstvo kultury ČR a statutární město Liberec. V loňském roce se mezi sponzory projektu zařadila i Nadace Preciosa. Letošní i všechny předchozí znakoknihy vydané libereckou knihovnou najdete v samostatné webové prezentaci na adrese www.znakokniha.cz

Koordinátorka projektu a kontakt pro dotazy:

Táňa Kuželková, kuzelkova@kvkli.cz, 482 412 132

Krajská vědecká knihovna v Liberci

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky