Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krkonoše lákají nejen na zimní sporty, ale i na tradiční horská řemesla

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 07. 2021 16:00

Sdílet článek

Pohoří Krkonoše je nejčastěji spojováno se zimními sporty a především lyžováním. Turistická nabídka je tam ale mnohem pestřejší. Volný čas lze strávit pod střechou v suchu a po většinou i v teple. Stačí se jen vydat poznávat historii do Krkonošského muzea v Jilemnici, za tajemstvím výroby perličkových ozdob v Poniklé anebo do Harrachova na trojboj tradičních řemesel.

„Možná by si milovníci horských výšlapů rádi zpestřili své dny dovolené o něco jiného, než je turistika a počítání kilometrů. Krkonoše toho nabízejí opravdu mnoho,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Malebné město Jilemnice je ideálním místem pro začátek putování po nejvyšších horách České republiky. Mezi největší lákadla patří zámek, jehož renesanční interiéry lze prohlédnout v rámci Krkonošského muzea. K oblasti Jilemnicka se také váže počátek lyžování v Libereckém kraji. Dalším unikátem je ozvučený Metelkův mechanický betlém z roku 1883 a Kavánova galerie s 90 obrazy tohoto předního českého krajináře. Nahlédnout se dá také do blízké Zvědavé uličky s typickými krkonošskými roubenkami.

Druhou zastávkou výletu může být horská vesnička Poniklá. V rodinné firmě Rautis lze pocítit vánoční atmosféru při výrobě nádherných perličkových ozdob. Jde o poslední firmu na světě, kde se podařilo zachovat unikátní technologii – foukání dutých perlí ze skleněných trubic – a zároveň udržet výrobu stále aktuální a živou. Jde o tak jedinečný proces, že byl v prosinci 2020 zapsán na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Po přesunu do jednoho z nejznámějších horských středisek – Harrachova – čeká na zájemce 45minutový a přibližně jeden kilometr dlouhý výšlap v podzemí bývalého rudného dolu. Teplota se zde pohybuje konstantně kolem 7 °C. Štola se nachází několik metrů pod zemí a nabízí ke zhlédnutí kompletní vybavení pro těžbu minerálů – fluorit, baryt, galenit a křemen.

Další harrachovská zastávka je nedaleko, v charakteristickém žulovém domě. Jak už název napovídá, tak se tu dříve vyráběla šindel, typická dřevěná horská střešní krytina. Je tam i přírodní výstava s exponáty lesní zvěře v životní velikosti.

Na druhém okraji Harrachova hned u hlavní silnice v tamní sklárně mohu výletníci nahlédnout pod ruce mistrům svého řemesla a třeba si vyrobit i vlastní pivní sklenici. Relaxovat pak lze v pivních lázních a v místním hotelu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky